Societat 04/04/2019

El sisme, el més potent d'aquest mil·lenni en territori català

El terratrèmol al Pirineu de Lleida suma ja més de 20 rèpliques, la majoria de magnitud menor de 2

Ara Andorra
2 min
L'epicentre i les rèpliques.

BarcelonaLes dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) descriuen, fins al moment, més de 20 rèpliques del terratrèmol de 4,5 d'intensitat en l'escala Richter (4,2 segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), que aquest dimecres es va produir al Pirineu de Lleida, amb epicentre al municipi de Ribera d'Urgellet (port del Cantó) i que va poder sentir-se fins a divuit localitats de Catalunya i fins i tot en diverses poblacions de la província d'Osca. La major part de les rèpliques són de magnitud menor de dos i algunes, entre dos i tres.

L'àrea de Foment de la delegació del govern espanyol a Catalunya ha mostrat la seva satisfacció per la col·laboració ciutadana que permet dibuixar l'escenari de l'impacte del sisme. Fins ara, s'han rebut 500 enquestes. El qüestionari és un recurs permanent de l'IGN i segueix disponible a l'enllaç http://www.ign.es/web/resources/cuestionario-macrosismico/cuesma.php

El terratrèmol d'aquest dimecres va ser detectat per totes les estacions de la Xarxa Sísmica Nacional (RSN) que hi ha a Catalunya, situades a la Jonquera (Girona), Poblet (Tarragona), Horta de Sant Joan (Terra Alta), el Miracle (Lleida) i Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

L'àrea de Foment de la delegació del govern espanyol a Catalunya s'encarrega de la seva adequada instal·lació, atenció i manteniment. Els sismògrafs estan connectats amb la seu central de la Xarxa, situada a Madrid, atesa les 24 hores del dia per personal especialitzat.

Per trobar un terratrèmol d’una magnitud, d’acord amb la informació proporcionada per l’ICGC, cal recular a uns anys enrere. El 2015 es va percebre una tremolor de 4,3 graus a la costa de l’Alt Empordà; el 2013 n’hi va haver tres més d’entre 4,1 i 4,3 graus entre la costa de Castelló i Tarragona.

stats