Societat 27/09/2018

Preixens i Padreny obtenen les primeres beques Pere Canturri i Manuel Mas

La convocatòria per a la segona edició ja està publicada al BOPA i seguirà el model anterior

Ana
2 min
El presentador de l'acte, Albert Villaró, amb els guanyadors de les beques Pere Canturri i Manuel Mas, Núria Preixens i Roger Padreny. / M. P. (ANA)

Sant Julià de LòriaAquest dijous s'ha presentat a Sant Julià de Lòria els resultats de les dues primeres beques Pere Canturri (relacionada amb la recerca històrica) i Manuel Mas (en referència a estudis polítics) dotades pel Centre de Recerca Històrica i Política de l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA). La lleidatana Núria Preixens, amb el seu treball 'Repertori cronològic dels càrrecs institucionals medievals d'Andorra', ha estat la guanyadora del primer i, per la seva banda, l'andorrà Roger Padreny, amb la seva investigació anomenada 'Descobrint qui transforma Andorra redefinint els rols públics i privats en la transformació urbana i socioeconòmica', ha guanyat la referent a política.

L'acte de presentació ha estat a càrrec del responsable del Centre de Recerca Històrica i Política, Albert Villaró, que s'ha mostrat satisfet gràcies a la rebuda que han tingut aquestes beques en el seu primer any i ha anunciat que "ja està publicada la convocatòria al BOPA per a una segona edició que seguirà el mateix model que l'anterior".

Pel que fa als treballs, Preixens ha elaborat un estudi cronològic sobre 600 càrrecs institucionals a l'Andorra medieval, compresa entre el s. IX i el s. XV on es pot observar les persones que han ocupat càrrecs com cònsols, jurats, batlles, notaris, consellers, entre d'altres. "Han estat molt útils els diferents diplomataris que he utilitzat", afirma, i agraeix l'ajuda oferta tant per la Universitat de Lleida, on s'ha graduat al juny en Història, com als impulsors de les beques. A més, ha afirmat que aquesta tasca l'està ajudant a donar una empenta als joves envers el món de la investigació. Pròximament començarà un màster a Madrid sobre Paleografia i Epigrafia.

D'altra banda, Padreny ha parlat per videoconferència des de Cambridge (Estats Units), ja que actualment estudia a la Universitat de Harvard. Pel que fa a l'objectiu del seu treball, és el de "desenvolupar una avaluació de tots els elements i fases d'elaboració del pla estratègic del turisme de compres d'Andorra, analitzant l'estructura, el resultat final i sobretot fent èmfasi en com s'està executant actualment per acabar proposant una millora de la política pública pel que fa a la fase d'execució", assegura, i comenta que es troba immers des de fa dos anys en el món de la investigació acadèmica, analitzant casos en gestió público-privada. L'andorrà afirma que va seleccionar aquest cas per la "rellevància teòrica" i ha decidit implementar aquesta nova forma de gestionar les polítiques turístiques ja que, com diu, "el ministeri de Turisme se n'ha adonat que des del 2008 fins el 2015 hi ha una davallada constant tant de turistes com d'excursionistes a Andorra". Padreny va estudiar Dret i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra i, posteriorment, va fer un màster a Baltimore.

stats