Societat 01/04/2019

Prenafeta i l'assessor desconeixen una comissió a Pujol del Tibidabo

El jutge José de la Mata els ha citat dins de la investigació que instrueix contra la família Pujol per delicte fiscal

Ara Andorra
2 min
Jordi Pujol Ferrusola a l’abril a Madrid, just abans de ser empresonat.

MadridL'exsecretari de la Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta i l'assessor fiscal de la família Pujol Joan Anton Sànchez Carreté han dit aquest dilluns davant del jutge desconèixer una suposada mossegada de 8,5 milions de pessetes cobrada el 1991 per Jordi Pujol Ferrusola provinent del Grand Tibidabo.

Tots dos han declarat aquest dilluns com a testimonis a l'Audiència Nacional espanyola en del cas Pujol, concretament sobre un xec que Pujol Ferrusola, fill de l'expresident català, va cobrar tan sols cinc dies després que es fes l'operació del Grand Tibidabo que va ser investigada per malversació.

Segons fonts presents en la seva declaració (la de Prenafeta, que va ser condemnat pel cas Pretòria de corrupció urbanística, ha estat per videoconferència des de Barcelona), tots dos han dit no saber res d'aquest moviment de diners.

El jutge José de la Mata els ha citat dins de la investigació que instrueix contra la família Pujol per delicte fiscal, contra la hisenda pública i blanqueig de capitals, i després de detectar indicis de delicte en l'anàlisi d'alguns moviments en un compte bancari de Andorra vinculada a Jordi Pujol Ferrulosa, l'origen no ha pogut situar l'entitat financera corresponent, informa EFE.

Concretament es fixa en un ingrés de 8.532.409 pessetes registrat l'1 d'agost de 1991, que el jutge vincula amb la venda de la seu social del Consorci Nacional de Lísing (CNL), origen de la societat Grand Tibidabo, a la Generalitat de Catalunya uns dies abans, el 25 de juliol.

Afegeix la interlocutòria que es va detectar un xec vinculat amb aquesta venda i emès el 29 de juliol per valor de 9.365.000 pessetes, que va ser cobrat per Catalana de Mitjans I edició SA, vinculada a Sànchez Carreté.

I assenyala que la diferència entre la quantitat que figurava en el xec (9.365.000 pessetes) i la que finalment va arribar al compte de Pujol Ferrusola (8.532.409) "podria haver-se correspost amb pagament de comissions d'intermediació a Catalana de Mitjans i edició".

D'aquesta manera, el jutge connecta aquesta suposada comissió amb la venda a la Generalitat de l'empresa origen del Grand Tibidabo per 252 milions de pessetes.

Precisament aquest assumpte va ser investigat per un jutjat de Barcelona i va resultar en una condemna al 2008 al financer Javier de la Rosa per la descapitalització de Grand Tibidabo i un desfalc de 70 milions d'euros.

En aquesta venda, indica el jutge, es va pagar una comissió de 252 milions de pessetes a una societat instrumental vinculada a De la Rosa, dels quals 210 milions van passar a una societat vinculada a Prenafeta, qui, diu el jutge, "ja ha reconegut despeses associades a corrupció política".

Aquest dilluns havia estat citat també com a testimoni Albert Freixa, però va morir. Freixa va ser administrador d'ACIE i va manifestar en el seu dia al jutge de Barcelona que va saber que hi havia una comissió del Grand Tibidabo que havia anat a parar a un fill dels Pujol, afirmació en la qual es basa el jutge per connectar els diners del xec amb aquesta trama.

stats