Societat 02/10/2018

Preocupació entre el cos docent pels diversos litigis judicials oberts contra el Govern

El SEP carrega contra la gestió que ha fet Educació dels recursos i recorda que almenys una vintena de funcionaris poden perdre la seva plaça, guanyada fa més de dos anys

C. G.
3 min
Vista parcial de l'aula que ha acollit el darrer examen de matemàtiques de la Prova Oficial de Batxillerat (POB) d'aquest any. / B.N. (ANA)

Sant Julià de LòriaEls litigis judicials que el Govern, més concretament el ministeri d'Educació, ha d'afrontar pel descontentament d'un mestre contra dos concursos públics per consolidar places eventuals, està lluny de resoldre's. Per una banda, el Tribunal Constitucional s'ha de pronunciar abans de dos mesos sobre el concurs del 2016 que va consolidar vint places. Per altra, la setmana passada la Batllia va admetre a tràmit la demanda presentada per aquest mateix mestre per un segon concurs públic (en aquest cas convocat la primavera passada), perquè des de Funció Pública es va facilitar part del seu expedient a la resta de docents que s'hi presentaven. Precisament aquest concurs també l'ha recorregut la mateix persona, tot i que en aquest cas el recurs és administratiu i s'ha presentat al Govern. Si la resposta de l'executiu és negativa (com tot sembla indicar), podria acabar també a la justícia, convertint-se en el tercer front que Educació haurà d'encarar amb els seus advocats. "La situació és molt greu", ha alertat el president del Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP), David Garcia.

Tot plegat, genera incertesa entre el professorat, especialment aquells que van participar en el concurs, i encara més entre la vintena que el van guanyar i, per tant, són ara funcionaris. "La gent està preocupada, et truca, et demana...", són coses que "afecten", reconeix a l'ARA Andorra el president del SEP. "La gent té por a perdre la plaça", afegeix. Hi ha gent, recorda, que va deixar una feina estable o el seu càrrec a una empresa privada. Pel que fa a les indemnitzacions que poden rebre si perden la plaça, estarien al voltant dels 1.500 euros, "molt poc", al parer del SEP. L'"important" és que hi ha el perill que perdin la condició de funcionaris.

I és que, tal com exposa el sindicalista, no queda clar com quedarà tot plegat, en relació a si es tornarà a fer un concurs de nou, es farà només pels que s'hi van presentar o es tractarà només individualment el cas del mestre querellant.

"Nosaltres el que intentem és que afecti el menys possible a la majoria de gent", és a dir, "minimitzar l'impacte" d'un concurs que es va celebrar fa dos anys, planteja Garcia. Al parer del SEP, el més just seria tornar a fer l'edicte però que només hi puguin accedir els que es van presentar llavors.

El TC admet el recurs del SEP, però no el del Govern

El mateix sindicat reconeix que tot plegat, "és un tema legal molt complicat". El tribunal de primera instància no va donar la raó al mestre, però sí el Superior, que va considerar que el comitè tècnic de selecció no era vàlid. Va ser llavors quan el Govern va recórrer al Constitucional, confiat que li donarien la raó, ha assegurat Garcia. A banda, el SEP també va fer un recurs paral·lel (i fora de termini) en considerar que la resta de docents implicats no havien pogut defensar els seus drets (cal recordar que el Govern mai va comunicar als participants en el concurs que aquest havia estat recorregut).

I per sorpresa del mateix sindicat, el TC no ha acceptat la demanda del Govern, però sí la seva. És aquesta decisió, que se sabrà abans de dos mesos, l'esperança que tenen que no s'anul·li del tot el concurs del 2016.

També està a l'espera de la resolució del Constitucional el mateix Govern, abans de donar una resposta al recurs administratiu que el mestre ha fet pel concurs de fa uns mesos. Un concurs que també està a la Batllia perquè aquest professor considera que s'han donat il·legalment les seves dades a la resta de participants.

Tot plegat, una situació embolicada que el SEP critica que Educació no ha sabut portar. Primer per no ser transparent a l'hora d'avisar que el concurs del 2016 havia estat recorregut, perquè "pensaven que guanyarien i quedaria silenciat". Segon, per la mala gestió que s'ha fet amb el segon concurs donant massa dades, precisament per voler erradicar l'error fet en el primer.

stats