Societat 15/03/2018

El 80% del professorat fa vaga, segons els sindicats

Els representants del funcionariat asseguren que hi haurà un "abans i un després" d'aquesta jornada i inicien una recollida de signatures per fer fora l'actual Govern

Ana
3 min
Unes 700 persones s'han reunit a la plaça del Consell, on han escridassat el Govern i han llegit un manifest. / E.J.M. (ANA)

Andorra la VellaLa convocatòria reivindicativa dels funcionaris, davant del Govern primer i a la plaça del Consell General segon, ha reunit prop de 700 persones, que han cridat, han xiulat i han demanat amb pancartes i càntics que no tiri endavant la reforma de la llei de la Funció Pública. De fet, el moment en què més s'ha sentit la cridòria ha estat quan el cap de Govern i el seu gabinet de ministres han sortit de l'edifici del Consell General, en acabar la sessió de preguntes. Un altre moment simbòlic de la jornada ha estat quan els manifestants han entrat a l'edifici administratiu del Govern a fer un tràmit simbòlic, i han omplert tota la primera planta.

Tal com ha informat el president del Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP), David Garcia, de les prop de 900 persones que integren el cos docent de l'escola andorrana el 80% ha secundat la vaga, una xifra que compleix amb les previsions que s'havien fixat. Així mateix, gairebé la meitat de les famílies no ha portat als seus fills a l'escola, una dada que "valorem molt positivament". Pel que fa a si hi ha hagut alguna problemàtica relacionada amb la vaga i els serveis mínims als centres escolars, des del SEP han lamentat que no tenen constància de res perquè el Govern no n'informa.

Els funcionaris han protagonitzat una nova marxa aquest dijous a la tarda, pel carrer Prat de la Creu i l'avinguda Meritxell. / E. J. M. (ANA)

Tant Garcia com el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, han coincidit a assenyalar que aquesta vaga no és de funcionaris, sinó que és una vaga de país i que suposarà "un abans i un després" per a Andorra, ha manifestat Garcia. "No és una lluita entre funcionaris i el Govern, és una lluita entre la classe obrera andorrana i el Govern", ha sentenciat Ubach. El sindicalista ha tornat a lamentar que es tracti als funcionaris com a "terroristes" i ha demanat la dimissió de Toni Martí i tot l'equip governamental. Ha informat que s'ha iniciat una recollida de signatures perquè la legislatura finalitzi abans del marcat i ha assegurat que, veient la nombrosa convocatòria de manifestants, "ara ja no ens para ningú". I més després que el Govern hagi anunciat l'entrada a tràmit parlamentari de la llei en les pròximes setmanes. Ubach ha demanat més "polítiques participatives" i acabar amb el sistema "caduc i agre" d'aquest Govern, que està portant "el país a l'abisme".

La protesta s'ha reprès aquest dijous a la tarda. A les quatre, un altre nombrós grup de funcionaris, s'ha concentrat de nou davant de l'edifici del Govern i ha continuat la marxa carrer Prat de la Creu amunt, i ha seguit per l'avinguda Meritxell en direcció a la plaça del Poble, on han acabat la jornada reivindicativa amb un berenar.

Els funcionaris han protagonitzat una nova marxa aquest dijous a la tarda, pel carrer Prat de la Creu i l'avinguda Meritxell. / M. M. (ANA)
Els funcionaris han protagonitzat una nova marxa aquest dijous a la tarda, pel carrer Prat de la Creu i l'avinguda Meritxell. / M. M. (ANA)

Pel que fa a la convocatòria de vaga per a aquest divendres, des del SEP han explicat que el seguiment del professorat serà menor que el d'aquest dijous però que, com que se suma el personal de la Justícia, poden acabar sent més en nombre total. Així mateix, Ubach ha assegurat que es repetirà la vaga de zel dels duaners, que ha causat cues importants de camions i autobusos als dos punts fronterers. El secretari general de l'USdA ha respost les paraules del ministre de Finances, Jordi Cinca, en què recordava que la vaga de zel no està "regulada enlloc". "Cap vaga està reconeguda pel senyor Cinca" i és "trist que digui això, venint d'on ve, del Partit Socialdemòcrata", ha sentenciat Ubach. A ell i a la resta de polítics del Govern els ha etzibat: "Sembla que no sàpiguen que en el joc, després de fer tot el recorregut, acabes tornant a la casella de sortida, i moltes vegades passant per la presó".

stats