Societat 07/05/2018

Programes per a la conciliació, la inserció laboral i la inclusió de nouvinguts

Espot destaca que "la clau de volta" del treball fet en favor de la igualtat són els avantprojectes de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació i dels drets dels infants i els adolescents

Ana
3 min
Un moment de la presentació del Llibre blanc de la igualtat. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern haurà d’aprovar cada quatre anys programes per facilitar la conciliació de la vida personal, laboral i familiar, un altre per a la inserció laboral de les persones amb vulnerabilitat i també un que prevegi la inclusió de les persones nouvingudes. Tots aquests programes, a més, estaran integrats en un pla integral per a la igualtat i la no discriminació que a més fixarà diferents projectes com ara les campanyes de sensibilització que caldrà dur a terme. Aquest pla també tindrà una vigència de quatre anys, tal com es recull a l’avantprojecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació. Així s’ha posat en relleu en la presentació de la publicació del Llibre blanc de la igualtat que s’ha presentat aquest dilluns a la tarda a les entitats. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que aquesta presentació volia ser, d’una banda, “un reconeixement” a totes les entitats que han participat en l’elaboració d’aquest llibre blanc i, al mateix temps, “retre comptes” per explicar a les entitats què és el que s’ha fet des del Govern i el Consell General des que es van presentar les conclusions i prioritats del Llibre blanc de la igualtat.

D’aquesta manera, Espot ha manifestat que al llarg d’aquests mesos s’ha començat ja a “implementar” mesures “de forma efectiva” i ha afegit que “la clau de volta” són els avantprojectes de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació i dels drets dels infants i els adolescents. Tal com ha manifestat el ministre, aquests dos esborranys estan “molt avançats” i especialment la llei de la igualtat. Així, ha destacat que com a “màxim abans de l’estiu” aquest text podria ser entrat a tràmit parlamentari. Pel que fa a la llei de la infància, ara es treballa per recopilar les observacions dels actors implicats però la intenció és també que pugui veure la llum aquesta legislatura, segons Espot.

Quant a la llei de la igualtat, el programa d’inserció laboral per a persones en risc de vulnerabilitat inclourà l’estratègia per a la integració de les persones amb discapacitat que ja “s’ha treballat aquests anys”, tal com ha explicat Espot però anirà “més enllà” ja que inclourà tots els col·lectius vulnerables. Quant a la inclusió social de les persones nouvingudes, Espot ha destacat el fet que no s’havia treballat “mai fins ara” i, quant a la conciliació, també ha destacat que és “una assignatura pendent al país”. Aquesta llei també donarà empara a l’observatori de la igualtat o l’impuls a la plataforma d’entitats socials. També es contemplarà que s’hagin d’incloure clàusules de caràcter social en la contractació pública.

“Tot el que hem fet no ha estat en va” i els resultats poden ser “palpables a curt termini”, tal com ha remarcat Espot, defensant el temps que s’ha hagut de dedicar al treball per a l’elaboració d’aquest llibre blanc i també dels avantprojectes de llei. Quant al fet que el conseller del PS, Pere López, hagi comunicat a través d’un tuit que no assistiria a l’acte que qualificava de “postureig” i d’“utilització indeguda de les associacions”, Espot ha dit que tothom “és lliure” d’assistir o no però ha afegit que és “un error” no fer-ho ja que els protagonistes eren les entitats i no pas el Govern o el Consell General. També ha destacat que en l’acte es feia el punt de l’estat en què es troba la feina feta i, per tant, “si algú hi està interessat hauria de ser aquí”. En canvi, sí que hi era present el conseller del PS Gerard Alís.

De la seva banda, la consellera independent i presidenta de la comissió legislativa d’Afers Socials, Sílvia Bonet, ha destacat que “darrere” del treball que s’ha presentat aquest dilluns “hi ha moltes entitats” que han treballat “voluntàriament i de bon grat i persones que han treballat moltíssim” i que “sempre hi ha d'haver el respecte per les persones que han treballat tantíssim”.

stats