Societat 03/04/2018

Projecte per instal·lar al país un estudi professional amb persones amb autisme i síndrome de Down

La Casa de Carlota, reconeguda empresa barcelonina, s'interessa per obrir una filial al Principat i busca futurs dissenyadors

C.g.
2 min
La directora de la Fundació Julià Reig, Maria Martí, la vocal d'Autea, Inés Martí, la vocal de l'ASDA, Clàudia Rodríguez, i la representant d'Andbank, Núria Rocamora, presenten el projecte de La casa de Carlota. / C.G.

Andorra la VellaL'obertura d'un estudi de disseny gràfic i creatiu a Andorra, integrat en bona part per persones amb autisme i amb síndrome de Down, és una mica més a prop de ser una realitat. Tot a partir del projecte La Casa de Carlota, un estudi totalment professionalitzat eradicat a Barcelona i que competeix colze a colze amb la resta d'empreses del sector. És el primer estudi de disseny del món en què treballen conjuntament creatius professionals, il·lustradors, estudiants i dissenyadors amb autisme i síndrome de Down. La Casa de Carlota es va posar en contacte amb la Fundació Julià Reig per estudiar la possibilitat d'obrir una filial al Principat. A la seva vegada, la fundació es va posar en contacte amb l'Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra (Autea) i amb l'Associació per la Síndrome de Down d'Andorra (ASDA). I tots plegats es van posar a treballar amb aquest objectiu.

D'aquesta manera, el proper 12 d'abril s'han organitzat dues activitats per posar la primera pedra de la creació d'un estudi al país amb persones amb autisme i síndrome de Down. Per una banda, tindrà lloc un taller de pintura adreçat a aquestes persones, que duran a terme professionals de La Casa de Carlota per identificar possibles dissenyadors i creatius, per trobar talent. El taller no té cap mena de condicionant i no cal saber pintar. Es farà a la seu social d'Andbank, que col·labora amb aquesta iniciativa.

El mateix 12 d'abril, a la tarda, l'impulsor de La casa de Carlota, Josep Maria Batalla, farà una presentació del projecte, que funciona amb èxit a Barcelona (i que compta amb una filial a Medellín, Colòmbia). La conferència està adreçada sobretot a empreses del país, dissenyadors i creatius perquè coneguin de més a prop l'estudi i puguin col·laborar-hi en el futur.

A partir d'aquí, si es troben futurs creatius i si realment es capta interès empresarial, es començarà a treballar amb la possibilitat que Andorra compti amb una delegació de La casa de Carlota. S'estudien diferents fórmules, ha plantejat Inés Martí, vocal d'Autea. Per exemple, fer-ho a través d'un estudi de disseny ja existent al país que cedeixi els seus professionals (ja s'han establert primers contactes i seria factible, ha assegurat). Una altra opció és que es treballés per encàrrec d'empreses, els dissenyadors amb autisme i síndrome de Down d'Andorra fessin una primera proposta i després acabés de ser elaborada a l'estudi barceloní.

En qualsevol cas, tan Martí com la vocal de l'ASDA, Clàudia Rodríguez, han ressaltat la qualitat creativa d'aquestes persones amb discapacitat, per la seva "espontaneïtat", "originalitat" i "creativitat", i també perquè treballen "sense filtres culturals". "Són ments lliures que fugen del pensament lògic de la resta", han afegit. Gràcies a ells han aconseguit que La casa de Carlota, creat el 2013, s'hagi convertit en un estudi "de nivell", professional i rendible, com ho avalen diversos premis internacionals.

stats