Societat 20/11/2019

Prop de 8.500 euros contra el càncer

Assandca supera la xifra de recaptació de la 6a caminada, amb uns diners que es destinaran al transport de malalts

T. Navarro
2 min
La vicepresidenta de la Fundació Jacqueline Pradère, Cristina Urbiola, entrega el xec al president d'Assandca, Josep Saravia. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaL'Associació andorrana contra el càncer (Assandca) ha batut un nou rècord de recaptació en la sisena edició de la Caminada contra el càncer, superant la barrera dels 8.400 euros. La xifra ha superat les estimacions fetes tot just acabada la caminada, que havien estimat la recaptació al voltant dels 7.700 euros. Els 8.429,82 euros provenen majoritàriament de la venda de samarretes a preu de la voluntat, però també d'una aportació de 500 euros provinent de la fundació Jacqueline Pradère. Per al secretari de la fundació, Josep Manzano, des de la primera edició han experimentat una "progressió astronòmica", que els anima a ser "més ambiciosos tant en la participació com en la xifra a assolir". De fet, ja s'ha parlat d'intentar arribar als 10.000 euros recaptats i als 1.500 assistents per a l'edició de l'any que ve.

"Són uns diners molt importants que ens permeten relaxar-nos", ha explicat el president d'Assandca, Josep Saravia, que ha vist com "hem multiplicat de forma exponencial la idea inicial de donar suport als pacients". Els diners recaptats aniran a parar, mentre no es posi en marxa el servei de transport anunciat pel Govern, al desplaçament de malalts de càncer que necessitin rebre tractament fora de les fronteres del Principat.

La primera edició de la Caminada contra el càncer va aconseguir recaptar al 2014 1.766 euros. A partir d'aquí, la quantitat obtinguda ha augmentat any rere any, recaptant 3.446 euros al 2015, 4.408 euros al 2016, 7.663 euros en la quarta edició i 7.406 euros en l'edició del 2018. Tant la Fundació Jacqueline Pradère, Pyrénées Andorra i Assandca han refermat el compromís de continuar treballant junts, en una col·laboració que, per a Manzano, dona "uns resultats excel·lents".

Càncer infantil

D'altra banda, Assandca ha anunciat per al pròxim 3 de desembre una conferència 'Càncer a la infància: què es pot fer per evitar-ho?' a càrrec de l'excap de la secció d'Oncologia Pediàtrica de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Nuria Pardo, i de l'exjugador professional d'hoquei patins i creador de la fundació Joan Petit-Nens amb càncer, Joan Torner. Xerrada on es vol posar sobre la taula els problemes que suporten les famílies, no només amb els trasllats –a Andorra no hi ha pediatres oncòlegs– sinó amb les traves burocràtiques que es troben des de la CASS per poder continuar amb el tractament als centres espanyols. Casos que només arriben a l'associació quan la malaltia està molt avançada i "els pares necessiten un paper, no poden deixar el nen sol a Barcelona i ens demanen fer aquesta gestió". Saravia ha denunciat que "la Llei d'acompanyament és escassa i no cobreix les despeses bàsiques, sobretot les de les famílies monoparentals".

stats