Societat 12/02/2019

Protesta contra "el judici de la vergonya"

Un centenar de persones es concentren a la plaça de la Rotonda per denunciar el procés judicial contra els polítics catalans i demanar el seu alliberament

M. F.
2 min
Un moment de la concentració a la plaça de la Rotonda. / M. M.

Andorra la Vella"És el judici de la vergonya perquè és injust" que els polítics catalans estiguin a la presó per haver "obeït els seus ideals i el que el poble els havia manat". Aquest ha estat el sentiment que ha mogut més d'un centenar de persones a desafiar el fred i concentrar-se a la plaça de la Rotonda per denunciar aquest procés judicial i demanar l'alliberament dels presos. La crida l'havia fet l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Andorra.

A poc a poc els manifestants s'han anat aplegant a la plaça de Rotonda on s'ha llegit un manifest en el qual s'ha destacat que en el judici s'està jutjant dotze persones, nou de les quals es troben "a la presó injustament, privats d'un dret fonamental com és la llibertat" i, tot plegat, per haver posat unes urnes, un gest que en qualsevol país seria un símbol de democràcia però que en canvi a Espanya "representa un cop d'Estat". Han destacat que el Suprem és un tribunal "opressor" i que tot el procés judicial és "una farsa" però també han incidit en què no pensen "rendir-se mai", ja que malgrat tenen "el cor encongit" pel que està passant, manifesten que aniran sempre amb el "cap ben alt". La lectura ha acabat amb crits de "visca Catalunya" o "llibertat presos polítics" i tot seguit s'ha cantat 'L'estaca' i 'Els Segadors'. Crits d'"independència" o "els carrers seran sempre nostres" han clos l'acte.

En declaracions davant els mitjans de comunicació, la presidenta de l'ANC Andorra, Roser Gordillo, ha valorat la participació aconseguida, ja que ha recordat que a Andorra "és complicat que la gent assisteixi" als actes i ha destacat que des de l'entitat tenen la intenció d'anar-ne fent en funció de com vagi evolucionant un judici sobre el qual, ha afegit, no té gaire esperança que acabi bé. "No serà positiu perquè quan una cosa és injusta és difícil que surti bé", ha remarcat. També ha afegit que donaran suport a les protestes que es facin fora d'Andorra. Quant al posicionament d'Andorra davant el que està passant a Catalunya, ha destacat que no hi volen entrar, ja que entenen que el Principat té "uns compromisos amb Espanya" i ha recordat que hi ha molts països europeus que no tenen aquests lligams, i en canvi no s'han pronunciat.

stats