La protesta a la duana, l'última de dos dies d'accions del funcionariat

Un centenar de persones de l'administració pública han fet sentir la seva veu a la frontera

Després de dos dies de vaga i d'accions de protesta al carrer, el funcionariat ha finalitzat les concentracions amb una acció a la duana del riu Runer. Un centenar de persones s'han reunit aquest divendres, a les quatre de la tarda, a l'àrea duanera de la frontera hispanoandorrana. Durant una hora, el grup ha anat travessant la calçada de banda a banda, de manera que s'ha interromput el trànsit molt puntualment. Els agents de la policia han controlat tota l'estona la manifestació per facilitar el dret de protesta i la mobilitat dels vehicles.

Les retencions han estat molt puntuals, tot i que hi ha hagut moments de més densitat de trànsit a causa de la sortida del divendres a la tarda i per la vaga de zel a la duana. La protesta s'ha donat per acabada a les cinc de la tarda, però la vaga de zel ha continuat fins a les set, dins de l'horari d'oficina de la duana. La vaga també es donarà per finalitzada a mitjanit tot i que, tal com ha destacat el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, en la manifestació d'aquest divendres al matí, no es descarta convocar el funcionariat a noves jornades d'aquí al 19 d'abril, ja que el període de vaga es va allargar un mes.

Durant la concentració a la duana, el grup ha decidit, espontàniament, asseure's al mig de la calçada. L'acció, però, només ha durat uns cinc minuts. La policia ha desviat els vehicles pels laterals, per no aturar la circulació, i els manifestants s'han aixecat quan els agents els ho han requerit. L'organització de la protesta també ha instat les persones assegudes a aixecar-se i sortir de la via.

Satisfacció de DA

D'altra banda, Demòcrates per Andorra (DA), el partit del Govern, ha emès un comunicat aquest divendres valorant "el bon desenvolupament" amb què s'han succeït les dues jornades de vaga convocada pels sindicats de l'administració pública. DA ha assegurat que "entenem que l'exercici d’aquest dret forma part de la normalitat i maduresa democràtiques de qualsevol país, les quals han quedat àmpliament demostrades amb el compliment, sense cap tipus d'incidència, dels serveis mínims establerts pel Govern". DA ha assegurat que comparteix "plenament els termes del decret d'aquests serveis que, entenem, han complert abastament amb la seva funció: garantir el dret de vaga d’aquells que l'han volgut exercir sense que això afectés el servei a la ciutadania". Amb tot, DA no ha valorat que els sindicats hagin entrat aquest divendres una demanda contra el decret dels serveis mínims.

Demòcrates ha afegit que manté "la porta oberta al diàleg amb la voluntat de contribuir a un clima d’entesa i reitera la voluntat de traslladar al Consell General, a través del grup parlamentari de la majoria, tots aquells avenços assolits durant el procés negociador de les darreres setmanes". El partit ha conclòs el comunicat apel·lant a "la capacitat de diàleg i l'esperit constructiu demostrat pels consellers i conselleres de DA per assolir un text final que permeti recollir la voluntat de tothom".