Els psicòlegs presenten la proposta de la cartera de serveis que ha de cobrir la CASS

El document, de 200 pàgines, s'ha basat en guies clíniques contrastades a nivell mundial

El Col·legi de Psicòlegs d'Andorra ha entregat al ministeri de Salut la proposta de la cartera de serveis que la CASS hauria de cobrir. Els psicòlegs clínics i de l'àmbit de la salut externs a la seguretat social han creat un grup de treball intern per preparar el document, que consta de 200 pàgines. L'informe s'ha elaborat "en base a guies clíniques contrastades a nivell mundial, per exemple, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i organitzacions mundials de psicologia i psiquiatria", ha explicat el president del col·legi, Òscar Fernàndez.

El document detalla com els i les professionals de la psicologia han d'intervenir en patologies de salut mental, el nombre de sessions, el termini dels tractaments, etcètera. "Els hem presentat la proposta, ara en començarem a parlar", ha precisat Fernàndez. De fet, els psicòlegs fa un parell de mesos que ho negocien en la taula integrada pel col·legi, el ministeri de Salut, la CASS i el SAAS. El president entén que el text és "feixuc" i que tardaran a rebre una resposta.

Amb tot, la proposta de cartera de serveis que s'han de conveniar amb la CASS no inclou el preu. Fernàndez ha argumentat que "volem estar en les mateixes condicions que la resta d'especialistes, ni més ni menys", i "esperem la seva proposta econòmica". 

El nou model del SAAS instaurarà en breu el metge de referència, que és qui derivarà els pacients als especialistes, excepte en alguns casos, com l'odontologia i la ginecologia. Fernàndez ha considerat que "no hauríem d'estar derivats, perquè nosaltres diagnostiquem"; no osbtant això, els psicòlegs entenen el nou model i ho accepten sempre que "el metge de referència tingui unes pautes clares per derivar els pacients d'una manera ràpida i eficient".

El Col·legi de Psicòlegs té més de 120 membres, dels quals un 40% (una cinquantena) exerceixen en el sector privat en l'àmbit de la psicologia clínica i de la salut.