Quants milions han generat les Finals de la Copa del Món d'Esquí Alpí a Andorra?

L’arribada del "gran circ blanc" també va suposar un retorn econòmic directe 15 milions d’euros per a Andorra

Presentació del balanç de les Finals de la Copa del Món FIS 2023 d'Esquí Alpí a Andorra
ARA Andorra
04/10/2023
3 min

Andorra la VellaLes Finals de la Copa del Món FIS 2023 d’Esquí Alpí han generat per a Andorra un impacte mediàtic de gairebé 65 milions d’euros, segons el balanç final que ha presentat aquesta setmana el comitè organitzador.

Tal com ha informat RadioSeu, les proves celebrades el mes de març passat, van ser seguides per més de 25.000 espectadors in situ, cosa que el converteix en un dels esdeveniments més multitudinaris que s’han fet mai als Pirineus, però la seva repercussió general pel Principat ha estat molt més elevada. De fet, el seguiment televisiu en directe va ser de 36,5 milions de teleespectadors, 2 milions més que en anteriors finals.

Nielsen, la companyia que elabora l’informe de les audiències, també recull que de mitjana 40 canals de televisió van emetre en directe les curses, i que la quota de pantalla (share) es va situar el 6,8%. Una de les dades més imponents és la de la projecció de la destinació a través dels mitjans de comunicació online i offline, assolint en valor publicitari equivalent 65 milions d’euros, en gairebé 7.000 impactes. Són indicadors analitzats per les plataformes Acceso i Kantar Media en països com Andorra, Espanya, Estats Units, Regne Unit, Itàlia, Àustria i Suïssa.

L’arribada del “gran circ blanc” també va suposar un retorn econòmic directe 15 milions d’euros per a Andorra. Dins d’aquesta dada, cal destacar les 6.366 pernoctacions que van comptabilitzar els establiments hotelers que van apostar per l’esdeveniment. Durant la competició es van acreditar 2.400 persones, entre els quals 447 professionals de la comunicació, 300 voluntaris i 173 atletes de 19 països, als qual cal sumar tots els tècnics i personal federatiu que els acompanyen.

David Hidalgo, director general del Comitè Organitzador ha explicat que les finals del 2019 van marcar un abans i un després, i amb l’edició d’aquest any “hi ha una opinió compartida de reconeixement, admiració i respecte cap a Andorra”. De la seva part, Carles Visa, gerent de la Federació Andorrana d’Esquí, ha subratllat l’esforç esportiu de molts anys per arribar a tenir un corredor -Joan Verdú- al circuit de Copa del Món competint de tu a tu amb els grans atletes. Verdú havia arribat a la final d’eslàlom gegant després de completar la resta de proves entre els 25 millors, i en aquesta última cita, davant l’afició local, va assolir un 15è lloc.

El futur a la Copa del Món

Un cop fet el balanç de “l’esdeveniment esportiu més gran de la història del país”, tal com l’han definit els seus responsables, Grandvalira no s’atura i tornarà al gran circ blanc el mes de febrer vinent amb la Copa del Món femenina, que es disputarà a Soldeu en les disciplines de gegant i eslàlom.

L’aposta per mantenir-se periòdicament al circuit continua. Aquesta setmana passada, a la seva reunió anual a Zuric (Suïssa), la FIS ha anunciat que la Copa del Món 2025-2026 inclourà una carrera masculina a la pista Avet de Soldeu, en les modalitats d’eslàlom i gegant. Serà el primer cop que Andorra acull curses del circuit d’homes al marge de les Finals.

Les Finals en xifres

64,5 milions € de retorn mediàtic (Valor Publicitari Equivalent) a Andorra, Espanya, França, Estats

Units, Regne Unit, Itàlia, Àustria i Suïssa. Mitjans online i offline.

10,1 milions € de ressò mediàtic als mitjans espanyols (Font: Acceso)

4,7 milions € de ressò mediàtic als mitjans francesos (Font: Kantar Media)

50 milions € de ressò mediàtic als mitjans internacionals (Estats Units, Regne Unit, Itàlia, Àustria

i Suïssa)

Prop de 7.000 impactes en els mitjans nacionals i internacionals

36,5 milions de teleespectadors en directe

23 països amb drets de retransmissió de tv

40 canals de tv de mitjana van oferir les proves en directe

6,8% de share mitjà

447 professionals de la comunicació acreditats

18 televisions in situ

8 emissores de ràdio presents

48 fotògrafs

Més de 25.000 espectadors a Soldeu El Tarter (Grandvalira)

173 atletes de 19 països

6.366 pernoctacions

300 voluntaris

stats