Societat 21/06/2021

Quaranta noves places de centre de dia per a la gent gran a Andorra la Vella i Sant Julià

"L'única crítica que puc fer és que s'haurien d'haver obert l'hivern passat", ha denunciat Zapatero

3 min
Joan-Enric Vives i Josep Pol converses moments abans de l'acte d'inauguració, aquest dilluns a Andorra la Vella.

Andorra la Vella / Sant Julià de LòriaLa Creu Roja Andorrana i el ministeri d'Afers Socials han inaugurat aquest dilluns els dos centres de dia per a la gent gran gestionats per l'entitat que s'han obert a Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, amb l'assistència del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives; l'actual ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, així com l'anterior en el càrrec, Víctor Filloy; el president de la Creu Roja Andorrana, Josep Pol; el president de la Federació de la gent gran, Fèlix Zapatero, i els dos cònsols d'ambdues parròquies, Conxita Marsol i Josep Majoral. En total, els dos centres tenen capacitat per a 40 places concertades (32 a la capital i 8 a Sant Julià), però de moment només hi ha nou usuaris, tot i que es preveu que a principis de juliol en siguin setze.

"Encara tenim algunes mesures establertes per temes de pandèmia i això no facilita que estigui totes les places obertes, però a poc a poc pensem que els altres centres aniran obrint els respectius centres de dia, des de Salita o Clara Rabassa, i així cada cop tindrem més disponibilitat perquè la gent gran torni a la normalitat que també necessiten, ja que segurament són els que més han patit estar tancats a casa i no poder fer coses, i les famílies també estan molt contentes que això pugui ser així", ha afirmat Pallarés. De moment, els protocols de seguretat sanitaris exigeixen que es garanteixi el distanciament de seguretat, i que només hi hagi grups petits d'un màxim de sis persones. Segons Zapatero, "la meva forma de ser no és ser critic, sinó col·laborador, però cal dir que la planificació deia que aquests dos centres s'havien d'obrir cap al gener o febrer passat, és l'única critica que puc fer", ha denunciat.

Les autoritats surten del centre major de Sant Julià, aquest dilluns.
Mossèn Pepe Chisvert ha beneït el nou centre major lauredià.

Cada centre obre de 9 del matí a 6 de la tarda. A primera hora, els usuaris arriben amb el transport sociosanitari de la Creu Roja, esmorzen i prenen la medicació i, posteriorment, després de les activitats, també dinen i berenen. Entre els professionals sanitaris que els atenen, hi ha fisioterapeutes, dos auxiliars d'infermeria, una terapeuta ocupacional, una infermera i el coordinador, Jorge Pérez. La gestió del centre és de la Creu Roja, però Afers Socials és qui decideix quina persona hi pot accedir i quina no. Les places són concertades, de manera que l'administració assumeix al voltant del 50% del preu del servei. Segons Pérez, "podem assumir qualsevol persona indistintament del seu grau de dependència tant física com cognitiva, i a mida que s'incorporin més usuaris, també anirem incorporant perfils assistencials per poder cobrir totes les necessitats".

La zona de la cuina del centre de dia de la capital.
La zona de gimnàs del centre de dia de la capital.

El centre d'Andorra la Vella es troba al costat de la seu social de la Creu Roja, a l'avinguda Santa Coloma, mentre que el centre major de Sant Julià comparteix edifici amb el centre d'atenció primària i la Llar de Lòria. "Al final no ens hem d'oblidar que treballem amb la metodologia de l'atenció centrada en la persona, de manera que cada intervenció amb els usuaris tindrà aquesta manera de fer, amb la qual cosa tots els professionals dels centres de dia adequaran les activitats de rehabilitació o millora a les seves possibilitats i necessitats", ha afirmat Jorge Pérez.

stats