Societat 12/09/2018

Quatre sessions per setmana i judici fins el Nadal

La vista oral pel 'cas BPA' es reprèn el proper dilluns amb les declaracions dels 25 acusats

C. G.
2 min
Una imatge de la sala on se celebra, des d'aquest dilluns, el judici pel 'cas Gao Ping'. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaDilluns a primera hora del matí es reprèn el primer dels judicis relacionats amb Banca Privada d'Andorra i les irregularitats que van portar a la seva intervenció per part del Govern. Concretament, el que es reactiva aquest dilluns és l'anomenat 'cas Gao Ping', en què es jutgen uns fets relacionats amb l'empresari valencià Rafael Pallardó, que presumptament enviava diners a empresaris xinesos a través de compensacions que efectuava amb clients de l'entitat bancària. El focus mediàtic i l'atenció judicial tornaran, per tant, a l'edifici de Prada Casadet de la CASS, en una sala especialment habilitada i que ha llogat el Consell Superior de la Justícia (CSJ) per poder encabir tot el volum de persones, entre encausats, testimonis, lletrats, ministeri fiscal, actors civils, periodistes, etc., que hi seran presents. Aquest focus ja no s'apagarà fins molt probablement el Nadal, que és la data fins la qual alguns dels lletrats presents a la causa calculen que s'allargarà el judici, tenint en compte que hi ha fins a 25 acusats i almenys una seixantena de testimonis.

La vista oral es realitzarà de dilluns a dijous i des del matí al migdia, a excepció d'algunes setmanes on hi ha festius i llavors es reduirà a tres sessions setmanals. La sala ja està "a punt" per acollir aquest dens volum d'activitat judicial, ha confirmat el president del CSJ, Enric Casadevall. Es llogarà fins que no finalitzin les obres de la nova seu de la justícia, ha afegt.

El judici es reprendrà amb la declaració dels 25 acusats i, si no hi ha sorpreses, es faran per ordre de major a menor pena. És a dir, l'exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, serà el primer a sotmetre's a les preguntes del ministeri fiscal, dels lletrats, així com també del Govern i dels actors civils. El seguiran d'altres noms importants de l'entitat bancària com Santiago de Rosselló, Cristina Lozano, Luis Pablo Laplana, Isabel Camino Sarmiento o Juan Cejudo.

Vuit mesos de la suspensió

Fa pràcticament vuit mesos, concretament el 19 de gener, que el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, va anunciar la suspensió sense data marcada d'aquesta vista oral, per tal d'analitzar les diferents qüestions prèvies que les defenses havien anat formulant durant la setmana que va durar el judici. Entre elles, la petició de la defensa dels acusats perquè sortissin de la causa el Govern, els accionistes minoritaris i els actors civils. Els advocats posaven en dubte la legitimitat de l'executiu per ser acusació particular dins la causa.

Poques setmanes després, Corts va notificar a les parts que desestimava les qüestions prèvies, motiu pel qual les defenses van recórrer a diferents estaments fins arribar al Constitucional, que també ho ha desestimat. El Govern, per tant, serà present al macrojudici que més expectació ha generat al país en anys.

stats