Societat 22/06/2018

Què fer per Sant Joan? 10 propostes per aprofitar el cap de setmana

Entre les revetlles, la música i l’inici de les festes majors no hi ha cap excusa per quedar-se a casa

T. N.
4 min
Els fallaires d'Andorra la Vella durant la cercavila./ Arxiu ANA

Andorra la VellaL’estiu ha començat i cada vegada és més difícil quedar-se a casa. Dissabte, la nit de Sant Joan, ve plena de festes arreu del país, amb fogueres i música a totes les parròquies. A més, durant aquest cap de setmana comença la temporada de festes majors i fins i tot podrem viatjar al passat fins a l’Edat Mitjana. Des d’Ara Andorra hem destacat 10 plans per aprofitar al màxim el cap de setmana.

1. Arriba la nit més màgica de l’any

El foc és el protagonista indiscutible de la nit del 23 de juny, és per això que a totes les parròquies se celebrarà la revetlla amb música de ball, coca i moscatell per gaudir de la nit més curta de l’any. Andorra la Vella comptarà amb dues fogueres, una a la plaça Guillermó i una altra a Santa Coloma. Encamp també tindrà dues fogueres, a l’aparcament d’Encamp i a la plaça de l’Església del Pas de la Casa. La foguera de Canillo es cremarà al pàrquing dels Refugis i la de la Massana a la plaça dels Arínsols, mentre que la d’Escaldes-Engordany s’encendrà a l’aparcament de Nacions Unides i la de Sant Julià de Lòria cremarà al parc infantil Prat Gran.

2. Viu les falles des de dins

La nit de Sant Joan no es podria entendre sense la flama del Canigó, per això us proposem anar a veure les falles a la Casa de la Vall. Seguidament, els representants de cada parròquia recolliran la flama, però a Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany els protagonistes seran els fallaires i la seva cercavila.

3. Encamp celebra la Festa del Poble

Encamp és un dels pobles que inicia la temporada de festes majors al Principat coincidint amb Sant Joan. Un cap de setmana on no faltarà el tradicional partit de casats contra solters, però que també hi ha espai per l’espectacle de foc 'Au fil du feu' amb la companya Mística Salvaje al Prat Gran d’Encamp o per a la competició de Watervolley al Prat Gran, on equips de tres persones jugaran a vòlei dins d’una piscina inflable.

4. La nit de les bruixes

Un any més, les bruixes tornen a prendre el carrer Major d'Encamp. Des de les 9 del vespre les especialistes en esoterisme tiraran les cartes, llegiran la bola de vidre o llegiran la mà a tots els atrevits que vulguin conèixer què els hi portarà el destí.

5. Car Crash al Grau Roig

Centenars de persones gaudeixen de la 'Crash Car' a Grau Roig

Tot i que en altres ocasions s’havia celebrat a l’agost, des de l’any passat el comú encampadà va decidir canviar-lo de data, fent-lo coincidir amb la Festa del Poble i la revetlla de Sant Joan. La prova, única a Europa, i on poden participar tots els cotxes amb la condició que el cinturó funcioni correctament i que els participants portin casc, cada cop atrau a més persones, que tenen curiositat per l’espectacle. Amb els anys s’ha convertit en una data fixa per als amants dels cotxes i l’adrenalina.

6. Viatge a l’Andorra medieval

La Roureda de la Margineda viatjarà en el temps fins a l'Edat Mitjana amb l'Andosinoi, el 2n Festival de Recreació Històrica d'Andorra. Al voltant del jaciment s'ha instal·lat un campament on es faran recreacions històriques i tallers per conèixer de primera mà la vida a les valls d'Andorra del segle XII al segle XV. També es realitzaran visites al jaciment i tallers sobre els costums de l'època.

7. Festa rumbera a la capital

Andorra la Vella és un altre de les parròquies que celebra la seva festa aquest cap de setmana. Diumenge 24 hi ha preparat un aperitiu rumbero, amb l’actuació posterior del grup de rumba catalana Sabor de Gràcia. La tarda continuarà amb un espectacle infantil i, a la nit, el castell de focs d’artifici posarà el punt i final a la festa.

8. 35 anys de la colla gegantera de Sant Julià

Els gegants de Sant Julià de Lòria durant la festa major de la parròquia, aquest dilluns. / M. M. (ANA)

Ja fa 35 anys que la Dama Blanca i el Rei Moro van començar a ballar pels carrers de la parròquia laurediana. Aquest dissabte ho tornaran a fer, en una cercavila envoltada de coets que recorrerà els carrers més cèntrics de la parròquia.

9. Sispony i la seva festa major

El quart de Sispony també celebra la seva festa major al llarg d’aquest cap de setmana. Dissabte a la es jugarà un torneig de futbol i al vespre el ball d’orquesta i la discomòbil amenitzaran la nit. Diumenge se celebrarà la missa solemne a l’església de Sant Joan de Sispony, mentre que la tarda estarà dedicada als més petits, amb un espectacle de pallassos i xocolatada.

10. Violins a Sant Joan de Caselles

Els violinistes de l'ONCA Alexandre Aràjol i Jordi Albelda han preparat 'Diàlegs pedagògics', un repertori extens, però també desconegut, d'obres musicals de diferents nivells utilitzades en l'aprenentatge del violí per part dels alumnes. El concert se celebrarà a l'església de Sant Joan de Caselles.

stats