Societat 27/12/2018

El 'Rambo de la Cerdanya', capaç de fugir en un tractor fins a Itàlia

Aquest dimecres el detingut a Sant Julià de Lòria va passar a disposició judicial, prestant declaració davant la batlle i a la tarda va ingressar al centre penitenciari

Ara Andorra
2 min
Marti Cot Saleta, en una fotografia d'una fitxa policial. / FITXA POLICIAL

Andorra la VellaMartí Cots Saleta, de 49 anys i conegut com el 'Rambo de la Cerdanya' perquè va néixer a Bellver de Cerdanya, té un historial delictiu de pel·lícula. El 8 de desembre passat, els mossos d’esquadra van emetre una ordre de cerca i detenció després que el dia abans fugís de l’hospital psiquiàtric de Lleida, on estava internat. Aquest dimecres el detingut a Sant Julià de Lòria va passar a disposició judicial, prestant declaració davant la batlle i a la tarda va ingressar al centre penitenciari. Segons fonts policials, tot apunta que s'estava preparant per passar un temps en solitari a la muntanya.

Es tracta d'un personatge, d'un mal personatge, és clar. La Vanguardia informa que el 1993, durant un tiroteig amb la Guàrdia Civil a la Cerdanya, va fugir a bord d'un tractor robat i va creuar la frontera amb França. El país gal va mobilitzar cent gendarmes i un helicòpter però no van aconseguir aturar-lo. Va travessar la frontera amb Itàlia i allí els carabinieri el van arrestar. Però quan estava emmanillat va fugir i va tornar a la Cerdanya, territori on té els seus orígens i que coneix al detall. En els seus boscos es va refugiar durant dos anys quan el 1999 va escapar de la presó de Ponent de Lleida, en un període que es va passar atracant diverses sucursals bancàries.

La policia andorrana el va detenir diumenge a les 3 de la matinada. Hores abans havia passat per l'hotel Alp Masella, un important complex turístic a peu de pistes d'esquí al Pirineu gironí, on esgrimint una arma curta i amenaçant el personal es va emportar més de 15.000 euros de la recaptació que l'hotel tenia a la caixa forta.

Les víctimes van reconèixer sense cap tipus de dubte com a autor de l'assalt Martí Cots, que el dia 7 de desembre va fugir del psiquiàtric en el qual estava ingressat a Lleida; els Mossos havien alertat des d'aleshores que hi havia risc que pogués actuar de nou.

En aquests setze dies en llibertat, els Mossos, que van enviar un requeriment d'investigació amb avís d'extremar les precaucions, sospitaven que Martí Cots es movia en un tot terreny Mitsubishi de color blau i temien que, a part de la pistola que va utilitzar a l'hotel d'Alp, ja comptés també amb una arma llarga del calibre 22.

Martí Cots, amb una carrera delictiva de tres dècades, és especialista en el robatori de vehicles i en armes, atracaments, fugues –fins i tot disparant contra la policia–, i supervivència al bosc. Quan va entrar en territori andorrà va ser reconegut per uns veïns. S'allotjava en un hotel d'Encamp, però només hi va passar una nit.

stats