Societat 04/02/2020

El raonador defensa que l’acord d’associació ha de servir per avançar en drets socials

Al seu parer, cal fer justament el contrari del que demanen les tres grans agrupacions empresarials

Ara Andorra
1 min
El raonador del ciutadà, Marc Vila, al seu despatx. / ARXIU

Andorra la VellaEl raonador del ciutadà, Marc Vila, ha mostrat aquest dimarts en un comunicat la seva preocupació davant un dels punts del document que aquest dilluns van lliurar les organitzacions empresarials del país a l’entorn les negociacions de l’acord d’associació amb Europa.

En concret, quant a l’informe elaborat per la CEA –Confederació Empresarial Andorrana–, la Cambra de Comerç (CCIS) i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), el raonador lamenta les exclusions explícites en referència als drets socials.

Vila –contràriament al que demanen els empresaris– considera que, amb motiu de l’acord d’associació amb Europa, cal aprofundir en els drets socials, els quals "encara avui no estan prou ben regulats" a Andorra, i desencallar temes pendents com les reserves actuals a la Carta Social Europea, els drets laborals o el subsidi d’atur.

Al seu parer, cal fer justament el contrari del que demanen les tres grans agrupacions empresarials del país: “Cal aprendre dels errors i convergir cap a la protecció integral dels drets humans, amb l’objectiu d’arribar a assimilar-nos als nivells garantistes que té Europa en drets socials, culturals i econòmics.”

Marc Vila entén que una cosa és que es tinguin en compte algunes especificitats que es poden graduar o fins i tot aplicar en terminis, però una altra –"molt diferent"– és la de manifestar la voluntat de mantenir la plena sobirania quan "encara hi ha tanta feina per fer" en aquest sentit. "Unes afirmacions especialment preocupants tenint en compte la capacitat de pressió d’aquestes tres entitats empresarials", afirma el raonador.

Vila confia que el Govern assumeixi les seves responsabilitats i tingui "mà ferma" a l’hora de defensar els drets de les persones a Andorra.

stats