El raonador va a una trobada iberoamericana on es debat sobre la violència de gènere

L'objectiu de les reunions, que se celebren al Brasil, és l'enfocament interdisciplinari i transversal de la temàtica

El raonador del ciutadà pren part aquests dies, juntament amb representants d'institucions 'ombudsperson' de més de vint països iberoamericans, al 24è congrés i assemblea general de la Federació Iberoamericana de l'Ombudsman ( FIO), que se celebra a la ciutat de Rio de Janeiro. Organitzada per la FIO, conjuntament amb la Procuradoria Federal dels Drets dels Ciutadans del Brasil, la reunió servirà per discutir sobre la violència de gènere i els seu impacte en la igualtat, i buscarà compartir experiències entre les institucions i els representants d'organitzacions socials, organismes internacionals i experts.

La proposta és contribuir a la millora de l'acompliment de les institucions de l'ombudsman des d'un enfocament interdisciplinari i transversal de la violència de gènere, amb una mirada especial en temes de raça i accés a drets com l'educació i la salut, informen des de la institució del Raonador del Ciutadà.

Les activitats començaran aquest dimarts 26 de novembre, amb una reunió de consell rector de la FIO, així com reunions de les quatre xarxes temàtiques de la Federació Iberoamericana de l'Ombudsman: la de comunicadors; sobre migrants i tràfic de persones; defensories de les dones i la xarxa de la infància i l’adolescència.

El dimecres, el programa continua amb el 24è Congrés de la FIO, que abordarà el tema de la violència de gènere i la lluita contra les desigualtats. En aquest context, es discutirà al voltant del tema 'Gènere, raça i transversalitat'. El debat sobre educació i la violència de gènere serà el tema del primer debat. El segon portarà al centre del debat el tema de  la violència de gènere en els sistemes de salut. També s'enfocarà el tema de les diferents formes de violència.

Durant el seminari, també es presentarà l' Informe FIO 2019, sota el tema de la violència de gènere i la igualtat. L'estudi va ser conduït pel professor Guillermo Escobar, de la Universitat d'Alcalà (Madrid), en el marc del programa regional de suport a les defensories del poble d'Iberoamèrica (Pradpi) que compta amb un capítol dedicat a Andorra.

La programació de l'esdeveniment finalitzarà el 28 de novembre, amb l'assemblea de la xarxa de les amèriques i també l'assemblea de la FIO, quan els membres de les institucions de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman estaran reunits per discutir les pautes i accions generals per a la promoció i defensa dels drets humans en els països de la regió.