Societat 14/05/2019

La reactivació econòmica i l’acció d’altres associacions disminueixen el nombre d’usuaris de Càritas andorrana

La institució va atendre 854 persones el 2018, un 6% menys respecte a l'any anterior

T. Navarro
3 min
Presentació de la memòria del 2018 de Càritas Andorrana. / T. N.

Andorra la VellaUna persona que viu sola, amb dificultats econòmiques, de nacionalitat espanyola i que arriba per iniciativa pròpia o derivada pels ministeris de Salut o Afers Socials. Aquest és el perfil majoritari, encara que no l'únic, d'usuaris atesos per Càritas andorrana, segons ha informat el president de l'entitat, Amadeu Rocamora, en la presentació de la memòria d'activitats del 2018 aquest dimarts. La major part han estat dones, que representen el 60% del total. Han augmentat a més un 15% el percentatge d'usuaris que han estat atesos per primera vegada i les consultes de temporers i famílies nouvingudes, que s'han derivat al Servei d'Immigració i al Servei de Política Lingüística. En total, durant el 2018 es van atendre 854 persones, 267 famílies, un 6% menys respecte de l'any passat, fet que confirma una tendència a la baixa que va començar al 2016. La disminució es deu a la reactivació econòmica del país i a la tasca d'altres institucions per ajudar persones en situació de risc.

Entre les persones que van apropar-se a la seu de la institució, el 26% tenien problemes econòmics, el 14% va rebre assistència sanitària, el 13% tenien problemes en l'àmbit laboral, el 9% amb l'habitatge i a un 15% se'l va atendre per altres problemàtiques. El 23% només va rebre informació i orientació. Pel que fa a la parròquia, gairebé la meitat eren d'Andorra la Vella (115), seguit d'Encamp (48), Escaldes-Engordany (43), Sant Julià de Lòria (23), la Massana (19), Canillo (13) i, per últim, Ordino (6).

El Rober, un dels programes històrics de Càritas, ha recollit 46 tones de material tèxtil. En el darrer any van beneficiar-se del programa 125 famílies, mentre que la botiga per vendre la roba de segona mà va atendre 4.000 persones. Gràcies a les vendes i a l'exportació de la roba sobrant, principalment a Espanya, els ingressos van augmentar un 13,5% respecte a l'exercici anterior. L'entitat té previst traslladar el mes que ve el Rober de Sant Julià a un nou local, on poder encabir totes les donacions de roba. I també afegir-se al pla del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat per fomentar la reutilització o el reciclatge tèxtil.

Pel que fa al Banc d'aliments, el projecte que busca acabar amb el malbaratament de menjar oferint productes de primera necessitat, al 2018 va recollir 24 tones de productes alimentaris, d'higiene i neteja, que van ajudar 103 famílies en situació de precarietat. Del total d'usuaris, el 78% van anar per primera vegada i el 31% estaven vinculades als serveis socials del Govern. La majoria eren persones soles (47), però també n'han fet ús famílies monoparentals (17), famílies nuclears (16), parelles (15) i famílies extensives (8).

Càritas ha atès a més a 49 persones sense llar en el marc del programa Transeünts, la majoria residents espanyols que han arribat per estades molt curtes o que viatgen fins a Andorra per trobar feina i, al veure les dificultats burocràtiques, tornen a marxar. El programa és considerat de "baixa exigència", segons la coordinadora de l'entitat, Txiqui Bruna, i els usuaris són atesos a restaurants o pensions amb els que Càritas té conveni. També ha continuat amb programes com el reforç escolar, la campanya de reis, el voluntariat al centre penitenciari o, gràcies a l'acord entre el Govern i la comunitat de Sant Egidi, l'acollida de persones refugiades.

La força del voluntariat

El consiliari de Càritas, mossèn Ramon Sàrries, ha destacat la importància de la feina que fan els 81 voluntaris de l'entitat. Una feina que fa possible ajudar a "les cares, persones i situacions" que s'amaguen darrere de les xifres des de "la convicció religiosa que fa que veiem en els altres la necessitat d'ajudar". "No es tracta de donar diners", ha afirmat, sinó "donar el temps i les habilitats que tenim".

El resultat de l'exercici econòmic ha estat de -273.675,02 euros, amb unes desperses totals de 472.814,26 euros. Quant als ingressos, l'organització ha obtingut 272.192,15 euros, un 59% menys que a l'any anterior. "L'any passat vam tenir uns ingressos extraordinaris", ha dit Rocamora per justificar les xifres, que durant el 2018 "s'han normalitzat". També s'han rebut ingressos en espècies que no han quedat reflectits en el compte de pèrdues i guanys. Per primera vegada, la memòria de l'entitat incorpora un informe emès per una auditoria independent a la memòria d'activitats.

stats