Societat 23/04/2018

El reciclatge d'envasos, el que més creix el 2017 amb un 6,2%

La campanya de sensibilització prop de l'hostaleria i restauració deriva en una vintena d'expedients sancionadors

Ana
3 min
Un moment de la reunio de la Comissió Nacional de Residus que ha estat presidida per la misnitra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó i el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa Comissió Nacional de Residus, integrada per representants del Govern, els comuns i la societat civil, s’ha reunit aquest dilluns al matí per fer balanç de les actuacions dutes a terme el 2017 i comentar les que es desenvoluparan el 2018. Entre els aspectes tractats s’ha fet balanç de les xifres corresponents a la recollida selectiva del 2017, en què s’ha registrat un increment del volum d’envasos recuperats, d’un 6,2%, i del vidre, del 2,4%, mentre que el paper i cartró ha baixat un 2,7%.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha manifestat que estan “satisfets” d’aquests resultats, si bé ha afegit que cal continuar treballant per incrementar aquests percentatges. D’aquesta manera, el balanç de residus mostra que el 2017 s’han gestionat prop de 125.500 tones de residus, de les quals el 30% s’han tractat a Andorra i l’altre 70% s’han exportat per ser tractades a fora. A més, al país s’han tractat 2.967 tones de residus urbans procedents de la Cerdanya, tal com ja van informar des de l’executiu.

Entre els objectius marcats per a aquest 2018 hi ha dur a terme una campanya porta a porta prop de 7.250 llars i també als punts on es troben els contenidors per “coresponsabilitzar i implicar encara més el ciutadà” en aquesta recollida selectiva, tal com ha comentat Calvó. Aquesta campanya va arrencar la setmana passada a Encamp i durant tres mesos es farà extensiva a la resta de parròquies. La voluntat és la de “captar més ciutadans” i que la recollida es faci “cada vegada millor” ja que s’ha constatat que encara hi ha “molts impropis” en els contenidors de recollida selectiva. Sota el lema ‘Recicla’ns, però bé’, un seguit d’educadors explicaran a la gent on i com han de gestionar cada residu. A més, s’aprofitarà per recollir informació que es farà arribar als comuns per aplicar “millores per fer més fàcil i més accessible” la recollida.

Calvó també ha fet balanç de la campanya de sensibilització que s’ha fet de manera conjunta amb els comuns per recordar als grans productors (hostaleria i restauració) l’obligació que tenen de fer recollida selectiva. Arran d’aquestes inspeccions, que continuaran aquest 2018, s’han obert una vintena d’expedients sancionadors a establiments que s’ha constatat que no tenen voluntat de fer aquest reciclatge. I és que tal com ha explicat Calvó, s’ha intentat donar suport a aquells que tenien dificultats en fer aquesta recollida i fins i tot se’ls ha donat un termini de marge perquè poguessin comptar amb els contenidors escaients per triar les deixalles. Aquestes inspeccions han permès un increment del 40% en la recollida d’envasos, un xifra “tan important” que no s'havia aconseguit fins ara, per la qual cosa es continuarà aquesta acció per intentar que els percentatges siguin encara superiors.

Altres dades que també s’han comentat durant la comissió és que els mesos de gener i febrer l’ús de bosses de plàstic han davallat un 20% respecte dels mateixos mesos de l’any passat. “Esperem que aquest any es vagin consolidant” aquestes xifres, ha destacat la titular de Medi Ambient.

A l’últim, la ministra també ha comentat que actualment s’està fent la recollida de matèria orgànica entre 67 productors, quan les previsions inicials eren de 47, i que s’han recollit 300 tones en sis mesos. El repte és arribar a les 1.000 en un any, amb la qual cosa Calvó ha destacat que “encara queda una mica”. L’inici va ser “complicat” ja que el que es vol assegurar és que aquest producte sigui de “bona qualitat” perquè es pugui fer servir com a compost. Ara els resultats de qualitat són satisfactoris.

stats