Societat 22/11/2019

Reconstruir els Serradells costarà 7 milions d'euros

La setmana que ve es licitaran els treballs que, un cop arrenquin, poden estar enllestits en 14 mesos

M. F.
3 min

Andorra la VellaAquest divendres fa tot just un any del malaurat incendi del centre esportius dels Serradells, que va destrossar la zona de la piscina olímpica. I precisament coincidint amb aquesta data, el comú d’Andorra la Vella ha presentat el projecte de reconstrucció del centre esportiu. Tal com ha detallat la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, en breu trauran el concurs per a la licitació dels treballs, que estan valorats en set milions d’euros, i que podrien estar finalitzats, un cop arranquessin, en catorze mesos.

Marsol ha remarcat que ja tenen el peritatge dels danys que hi va haver arran de l’incendi i xifra el perjudici en 6,2 milions. Tenint en compte que s’han de fer aquests treballs el comú vol aprofitar per fer certes millores, la qual cosa fa ascendir el cost total als set milions. La voluntat de la majoria comunal, tal com ha detallat Marsol, és que la licitació dels treballs es faci la setmana vinent i que sigui la propera corporació comunal sorgida de les eleccions del 15 de desembre la que faci l’adjudicació definitiva. En aquest sentit, ha refermat que si la llista que ella encapçala guanya els comicis els treballs s’adjudicaran de manera immediata i ja podrien arrencar cap al mes de febrer, per la qual cosa la piscina olímpica podria estar enllestida per als Jocs dels Petits Estats del 2021. En cas que no fos així, també ha concretat que hi hauria alternatives de piscines a l'aire lliure.

La cònsol major ha remarcat que els hagués agradat que tot aquest procés per a la reconstrucció hagués anat "més ràpid" i ha detallat el fet que el peritatge definitiu no s’hagi tingut fins al 8 de novembre i que encara no hi hagi un acord definitiu amb les asseguradores. En aquest sentit, Marsol ha detallat que s’està acabant d’interpretar la pòlissa que té el comú i la llei de la contractació pública, ja que s’entén que quan l’obra està adjudicada i no recepcionada l’empresa adjudicatària s’ha de fer càrrec dels danys. De totes maneres, ha incidit en el fet que espera que aquesta acord es tanqui aviat i que el comú té la capacitat pressupostària, malgrat tot, per començar a executar l’obra si aquesta entesa entre les parts es retarda. “Estem confiats i convençuts que hi haurà un acord final”, ha emfasitzat Marsol.

Pel que fa als treballs que preveu el projecte de reconstrucció, la cap de l’àrea d’Urbanisme del comú d’Andorra la Vella, María Victoria Cobo, ha destacat que en una primera fase s’ha de fer l’enderroc, no només de la part cremada sinó també la façana ja que “no es pot garantir que mantingui les propietats” dels diferents elements arran de les altes temperatures patides. En una segona fase es faran actuacions per reforçar un parell de bigues i també pilars de l’aparcament. Pel que fa a la part arquitectònica, es farà la refacció de la façana, tant interior com exterior; es reconstruirà el fals sostre; es tornarà a impermeabilitzar la piscina i es repararà la zona de les grades i les zones de les sales que limiten amb la piscina.

Aprofitant aquests treballs es faran, tal com s’ha esmentat, “millores importants de les instal·lacions”, tal com ha detallat Cobo. Així, se substituirà l’aïllament de la façana per elements més naturals com llana (malgrat durant la roda de premsa s'ha incidit en què el material que s'estava fent servir estava totalment homologat i que l'origen del foc van ser els treballs de soldadura) i també es modificarà el fals sostre, de tal manera que hi hagi més entrada de llum. A més, es faran algunes actuacions en els sistemes de filtratge o la climatització. “El projecte l’hauríem pogut fer reposant en les mateixes instal·lacions que teníem però al veure els requisits que es requereixen avui en dia hem detectat que hi ha coses que es podien millorar”, ha conclòs Cobo.

El plec de bases contemplarà l’adjudicació dels treballs per lots i també preveurà la possibilitat que es declari desert. En aquest sentit, Marsol ha incidit en què ells han optat per tirar endavant ja el projecte per no esperar més i que el que fan és “aplanar el camí” perquè si la futura corporació vol fer la reconstrucció ho pugui fer ja de manera immediata.

El cònsol menor, Miquel Canturri, ha relatat els diferents passos d’un procés que ha estat complex i que ha obligat el comú a buscar certes alternatives a les activitats que es feien als Serradells, com el parc aquàtic que es va fer al Comunal. De fet, l’afectació de l’incendi quant als usuaris ha estat evident i es calcula que en tot el que portem d’any i l’any i mig que poden durar les obres de reconstrucció el perjudici per al comú pot arribar als 800.000 euros, una xifra que el comú reclamarà. La cònsol major també ha explicat que les asseguradores ja han pagat gairebé 500.000 euros que han estat destinats, sobretot, als treballs de neteja que van ser necessaris arran de l'incendi.

stats