Societat 11/06/2019

Rècord d'inscrits a la competició de robòtica World Robot Olympiad

El certamen, organitzat per Andorra Telecom, acull en la 5a edició un total de 27 equips i una vuitantena de nenes i nens

M. M.
2 min
Elena i Jaume Torres i Maiona Rovira, tres dels participants en la 5a edició de l'esdeveniment. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaDesprés que l'any passat només s'inscrivissin un total de sis equips en l'edició al país de la competició de robòtica World Robot Olympiad (WRO), enguany l'organització ha aconseguit aplegat un total de 27 equips i una vuitantena de nens i nenes de diversos centre educatius del país, el rècord en les cinc edicions celebrades al Principat. Aquest increment de participació s'explica, en part, per la internacionalització de l'esdeveniment que aquesta vegada traspassa les fronteres andorranes i comptarà amb la participació de deu equips procedents de la Seu d'Urgell, concretament de l'escola Albert Vives.

Per tot plegat, el certamen, organitzat per Andorra Telecom, està de celebració i per això també ha decidit ampliar el nombre de categories, fent-la extensiva als més menuts. “És una satisfacció, un salt quantitatiu important fruit de la tasca ferma feta per Andorra Telecom i també de les escoles que han anat introduint la robòtica en les activitats escolars i extraescolars”, ha destacat la responsable d'esdeveniments de la parapública, Inés Martí.

La temàtica d'enguany, escollida aquest cop pels organitzadors hongaresos, està relacionada amb la conducció intel·ligent i per això els equips d'infants el dia de la final, que se celebrarà el 20 de juny al Centre de Formació Professional d'Aixovall, hauran de construir un robot que sigui un vehicle autònom que transporti passatgers d'un punt a un altre. Un robot que no construiran per primer cop el dia de la gran final, ja que l'han dissenyat i pensat des de principis de febrer quan a les escoles o als tallers extraescolars es va començar a preparar la participació a la competició, però sí que ho hauran de fer sense cap més ajuda que la memòria.

La prova andorrana es subdividirà en cinc categories: WeDo (ente 6 i 10 anys), Star (entre 7 a 12 anys), Elementary (entre 7 i 12 anys), Roockie (entre 13 i 15 anys) i Junior (entre 13 i 15 anys). “Si no ens sortia bé, començàvem de nou”, ha explicat Elena Torres, una de les participants de la categoria WeDo, que ha explicat que el seu robot ha d'anar a buscar tres nens i els ha de portar al pati de l'escola, entre d'altres viatges.

Per la seva banda, l'entrenador dels equips andorrans, Joan Rovira, ha destacat “la progressiva evolució dels equips andorrans que comencen a destacar en algunes proves internacionals”. De fet, la prova andorrana forma part del calendari internacional de la WRO, per això els primers classificats de les categories WeDo, Star, Elementary i Junior guanyaran un lloc en la final que aquest any es disputarà els dies 14 i 15 de setembre a la localitat catalana de Platja d’Aro. La final internacional es disputarà entre el 8 i el 10 de novembre a Györ (Hongria) i els equips andorrans hi podrien accedir si aconsegueixen quedar primers en alguna de les categories.

stats