Societat 26/11/2021

Rècord de donacions de sang, aquest 2021

ARA Andorra
2 min
Una imatge de la campanya de donació que es va fer amb la col·laboració de MoraBanc.

Andorra la VellaFins a 1.617 persones s'han ofert per donar de sang, aquest és el balanç amb què es tanca el 2021. Aquestes donacions s'han aconseguit a través de cinc campanyes amb les escoles andorranes al gener; amb el Bàsquet Club MoraBanc a l'abril; a la sala Àgora d'Andorra la Vella al juny; al Prat del Roure escaldenc al setembre i al Centre de congressos d'Andorra la Vella al novembre. Es tracta d'una xifra més alta que la del 2020, l'any del confinament, quan es van aconseguir 1.288 donacions; i també supera la del 2019, un any "normal", però en què amb només quatre campanyes, es va arribar a les 1.481. Cal destacar, en aquest sentit, que és la xifra més alta assolida en les campanyes de donació de sang dels darrers anys, superant fins i tot resultats d’abans de la pandèmia.

En cada campanya una primera anàlisi descarta alguns donants, fet que es comptabilitzen com a oferiments, que solen voltar el 12%. Amb això, la xifra de donants aptes el 2021 queda en 1.426, que també està per damunt de les dels anys anteriors. En canvi, aquest any hi ha hagut 352 nous donants, xifra que queda per sota de la del 2020 (404) i del 2019 (493). Disminució que s'atribueix al nou format de campanya que requereix la inscripció prèvia. A tall d'exemple, cal destacar que la campanya que ha tingut més donants nous ha estat la que s'organitza amb les escoles andorranes. N'ha tingut 114.

Una novetat del 2021 ha estat la possibilitat de donar medul·la òssia. Els andorrans van poder fer-ho per primer cop a la campanya de juny, amb la col·laboració de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia.

El rang d'edat que més ha donat és el de 46 a 55 anys amb 512 persones. Com és costum, els grups sanguinis més comuns han estat l'A+ i l'O+. Per dur a terme aquestes campanyes la Creu Roja Andorrana ha comptat amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits, el Govern, el comuns d'Andorra la Vella i d'Escaldes-Engordany, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) i el Centre Comercial Andorrà – Super U.

stats