Societat 21/03/2018

Rècord de l'any de vent i fred a Arinsal

Els bombers han hagut de fer dues sortides, l'accés a França roman tancat, i les estacions només han pogut obrir les parts baixes

Ana
2 min
Les ràfegues de vent han estat les més fortes de l'hivern / M. T. (ANA)

Andorra la VellaL'episodi de fortes ventades de nord i nord-est amb què ha començat la primavera meteorològica ha deixat ràfegues de fins a 204,5 km/h a l'estació meteorològica de les Fonts d'Arinsal (2.681 metres), de 80 km/h a la Borda Vidal i de 122 km/h a la Tossa d'Espiolets (Soldeu, 2.446 metres). A Arinsal, entre la 1 i les 2 de la matinada i entre les 9 i les 10 del matí les puntes de vent ja havien superat els 185 quilòmetres per hora, però posteriorment s'ha arribat fins als 204,5 km/h entre les 11 i les 12 d'aquest dimecres al migdia i als 203,4 km/h entre les 13 i les 14 hores, tot i que el Servei de Meteorologia ha donat per finalitzada l'alerta taronja per vent a les 12 del migdia. Malgrat això, el país continuarà en alerta groga per vents moderats fins dijous al matí.

A causa del vent, durant la nit s'ha tancat l'accés a França i el port d'Envalira, i pel que fa a les estacions d'esquí, Arinsal no ha pogut obrir i la resta de dominis només han pogut habilitar les parts baixes. El port d'Envalira s'ha reobert a les 9 del matí, però l'accés a França roman tancat a causa de la mala visibilitat per culpa del torb. A més, al migdia les autoritats franceses han hagut de fer tirs preventius d'allaus a la zona d'Ospitalet.

Al llarg del matí, els bombers han hagut de fer quatre sortides a causa de les ventades, per descartar que poguessin caure elements d'una obra al Centre Històric d'Andorra la Vella, i evitar que el vent fes caure un cartell al Pas de la Casa i un pal de 25 metres d'un establiment de restauració de Sant Julià de Lòria.

Temperatura mínima rècord d'un mes de març a Arinsal

El vent també ha anat acompanyat de baixes temperatures i de fet, l'estació de les Fonts d'Arinsal ha registrat el seu mínim històric d'un mes de març, amb 23,7 graus negatius, convertint aquest dimecres en el dia més fred de l'any i de l'hivern a alta muntanya. El rècord d'aquesta estació, que es va posar en funcionament a finals del 2003, va tenir lloc el 4 de febrer del 2012 amb una temperatura mínima de -25 graus.

En canvi, a la vall d'orient i als fons de vall les temperatures no han estat tant baixes, a causa de l'efecte del vent. Així, a l'estació de Tossa d'Espiolets s'han registrat 15,3 graus negatius i a la Borda Vidal la mínima no ha arribat a ser sota zero (0,4 graus). Està previst que la propera matinada sigui més freda als fons de vall i que en canvi no ho sigui tant en alçada.

El Servei de Meteorologia també ha alertat que el perill d'allaus es manté en 3 sobre 5 per l'acumulació de plaques de neu als vessants sud-est i la formació de congestes a les crestes que poden ser molt inestables. A més, la mala visibilitat que causa el vent també dificulta l'apreciació del risc d'allaus. A causa del perill d'allaus, s'ha tancat la carretera de Montaup i la de la Coma de Ransol.

stats