Societat 28/10/2019

Reforç a les mesures de protecció de la Portalada per nous despreniments

"Ens trobem en una fase de risc controlat", ha explicat Huertas

Ara Andorra
2 min
Una imatge de l'esllavissada a Borda Sabater. / ANA

Andorra la VellaLa comissió encarregada de fer el seguiment de la zona de la Portalada, que inclou els ministres d’Ordenament Territorial i Justícia i Interior, tècnics dels dos departaments i geòlegs externs, ha decidit augmentar les mesures de protecció a la zona de la Portalada després que les pluges de la setmana passada hagin accelerat les purgues naturals de la muntanya, fent que una pedra d'uns 15 quilos, impactés contra el mur de contenció, trencant així algun dels taulons. En conseqüència, s’ha acordat arreglar la zona afectada i s’afegirà una malla electrosoldada per reforçar encara més els dispositius de protecció. Josep Maria Huertas, cap del gabinet tècnic d'Ordenament Territorial, ha assegurat que "s'està treballant i analitzant en temps real els moviments de terra que es produeixen a la zona".

El termini d’execució de l’escullera és de tres setmanes i la col·locació de la malla, de dues. Mentre duri la intervenció, el trànsit en sentit nord es desplaçarà al carril central. Durant les últimes hores s’han mantingut diferents reunions i aquest dilluns al matí s’ha acordat enretirar part dels rocs que en les darreres setmanes s’han anat acumulant a la cubeta i la part interior del mur de protecció. Així, una màquina retirarà pedres de la cubeta fins a tenir un forat de 4 o 5 metres que permetrà una retenció més elevada davant de possibles noves purgues.

A la zona sud, on no hi ha cubeta, també s’enretiraran les pedres que s’han acumulat arran de terra i es construirà una escullera de roques i formigó per la part interior a continuació del mur de taulons de fusta. En aquest sentit es manté el nivell 3, és a dir el dispositiu de reforç que implica una vigilància preventiva durant les 24 hores. D’aquesta manera, en cas que hi hagués algun despreniment significatiu, es tallarà momentàniament el trànsit fins que es resolgués l’episodi.

stats