Societat 02/06/2019

Històries silenciades pel tancament de comerços de l'avinguda Carlemany

Acomiadaments, condicions de treball esclaves i abundants pèrdues econòmiques

Marc R.fort
3 min
Botigues tancades, aquest és l'aspecte que presenten gran part dels comerços afectats. / M. R. F.

Andorra la VellaAlguns locals comercials de l'avinguda Carlemany, segons sembla, no s'han pres del tot malament el fet que hagin de deixar els seus espais de tota la vida per anar-se'n a un altre lloc. Han tingut totes les facilitats del món, per una banda, temps més que de sobra per assimilar-ho, i arribat el moment, preferència i avantatges per escollir una nova ubicació on seguir duent a terme la seva activitat comercial. Ara bé, fins aquí arriba la versió dels empresaris i propietaris dels negocis, ja que existeix una altra cara que és bastant més amarga, la dels treballadors.

Comerços que fan les maletes, neguit i satisfacció

Aquest mitjà ha pogut parlar amb alguns treballadors d'aquests comerços amb la finalitat d'esbrinar la seva opinió sobre aquest canvi imminent. Les seves confessions, anònimes, asseguren que aquest futur per a ells "no existeix", ja que molts seran acomiadats i és per això que volen aprofitar aquest reportatge per denunciar les "terribles" condicions en les quals s'han trobat fins ara. Altres negocis, tot i que no estaran obligats a marxar del lloc on es troben actualment, han fet números, i les pèrdues, avancen, "són milionàries".

Acomiadaments, relats silenciats

"Han estat mesos molt durs", confessa una de les dependentes d'una botiga de souvenirs del carrer afectat per la construcció de l'enorme edifici que obligarà als propietaris a abandonar el seu local de tota la vida. Tanmateix, assegura tenir "sort a mitges", ja que ella no serà acomiadada, "no els hi surt a compte, m'haurien de pagar una bona indemnització i és per això que m'estan fent la vida impossible, volen que marxi", i afegeix que "ens tracten com si fóssim esclaus, i no tenim cap sindicat que ens representi". La seva companya de feina, tot el contrari, té els dies comptats: "Jo me'n vaig al carrer, i ja em diràs tu amb l'edat que tinc qui em contractarà, no sé què faré a partir d'ara".

Pocs metres més amunt, al local del costat, trobem una altra botiga, de queviures en aquest cas, i amb una versió igual de dramàtica per part de la dependenta. "El propietari del negoci aprofita aquesta oportunitat per jubilar-se, i clar, jo em quedo al carrer, i amb l'edat que tinc soc massa jove per optar a la jubilació i massa vella per ser contractada en un nou lloc de treball". Conclou el testimoni assegurant que "l'única opció que em queda és tornar al meu país per no acabar vivint a sota d'un pont".

La Tagliatella també perilla

Nerea Gil, encarregada del restaurant La Tagliatella, local situat just al davant de les botigues afectades, també ha mostrat la seva preocupació, tot i que el seu negoci no haurà de tancar. "Nosaltres tindrem greus pèrdues econòmiques per culpa de les obres, que sembla ser, duraran uns quants anys", ha dit Gil. La Tagliatella ja va passar per una situació similar durant les últimes obres de remodelació de l'avinguda, un fet que va provocar, segons lamenta Gil, "moltes queixes entre els nostres clients per culpa del soroll, la pols i la incomoditat en general", afegint que "molts clients no volien pagar la seva consumició, i els que ho feien, marxaven molt enfadats".

Restaurant La Tagliatella. / M. R. F.

Segons els càlculs que han fet els responsables de La Tagliatella, "les pèrdues seran tan notòries que ens veurem obligats a prescindir de més de la meitat de la nostra plantilla, o en conseqüència, reduir els sous", i afegeix que "com a màxim, tenim un any de marge, passat aquest temps la situació serà insostenible". Els treballadors de l'italià es mostren "molt preocupats" per la situació que estan patint, ja que gran part d'ells són de fora d'Andorra. "Han vingut al país buscant una situació laboral estable, nosaltres els hi vam prometre que així seria, i per culpa de les obres, no podem complir la nostra paraula", lamenta l'encarregada del local.

Gil, a banda de les repercussions ja mencionades, també té por que mentre duri la construcció de l'edifici, entrin insectes com escarabats i rates. "Tinc constància que en locals pròxims s'han vist en aquesta situació, i Salut ja es va encarregar d'emetre sancions", assegura Gil, i afegeix que "si això es produís, el restaurant hauria de fer front a una copiosa despesa de desinfecció".

stats