Societat 01/12/2021

Registrats tres nous casos SIDA el 2020

Els casos detectats són tots homes que s'han contagiat a través de relacions sexuals

ARA Andorra
2 min
Dia Mundial de la Lluita contra el SIDA / EFE

Andorra la VellaEl ministeri de Salut ha notificat un total de tres nous casos de sida al país durant el 2020. La xifra suposa una taxa d'incidència de 3,64 casos per cada 100.000 habitants i els casos detectats són tots homes que s'han contagiat a través de relacions sexuals. D'ençà que es va iniciar el registre de persones diagnosticades amb VIH a Andorra, l'any 2004, s'han detectat 107 casos, dels quals la gran majoria, el 85,05%, corresponen al sexe masculí i el principal focus de contagi són les conductes sexuals de risc, sense protecció. Tanmateix, destaquen que alguns dels contagis s'han produït en períodes anteriors, concretament fins al 2000. Del total de casos, la franja d'edat amb més incidència és la d'entre els 20 i els 49 anys, amb un total de 85 diagnosticats al país.

El ministeri de Salut ha fet públiques les dades referents al VIH a Andorra coincidint amb el Dia mundial de la Sida, que enguany porta per lema 'Posar fi a les desigualtats. Posar fi a la SIDA. Posar fi a les pandèmies'. La jornada se celebra mundialment des de 1988 per conscienciar sobre els efectes d'aquesta infecció i donar a conèixer els avenços per evitar-ne la propagació. D'aquesta manera, des del Govern informen que a Andorra el tractament de VIH-Sida es finança al 100% i, per tant, és gratuït per a totes les persones afectades.

En l'àmbit europeu, durant l'any passat van notificar-se 104.765 casos, el que suposa que la taxa d'incidència de la Regió Europea se situa en 11,8 casos per cada 100.000 habitants. El primer factor de risc a la zona és són també les relacions sexuals sense protecció, i el segon, l'ús de drogues injectades.

Des de la cartera de Salut també recorden que tots els Centres d'Atenció Primària del país ofereixen tests ràpids de detecció de la malaltia gratuïts i confidencials. Una detecció precoç de la infecció permet accedir al tractament adequat per millorar la qualitat de vida i prendre mesures per evitar-ne la transmissió. Durant el 2020 es van realitzar 21 tests ràpids per detectar infeccions per VIH, tots ells amb resultats negatius.

Amb l'objectiu de facilitar l'accés a la informació al voltant d'aquesta malaltia i dels diferents aspectes relacionats amb la salut sexual, els serveis d'informació oferts per la Consulta Jove també són accessibles i gratuïts per a tota la població.

stats