Societat 03/12/2018

Reivindicar la inclusió real de les persones amb síndrome de Down

Andy Trias, que té aquest trastorn genètic, ofereix una conferència a Andorra la Vella i presenta el seu llibre 'Ignorant la SD'

B. N.
2 min
El president de l'Assemblea de Drets Humans de la Fundació Catalana de Síndrome de Down, Andy Trias, entre la secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. / B. N.

Andorra la VellaLa conferència ‘Ignorant la síndrome de Down’ ha reinvindicat, aquest dilluns, una inclusió real de les persones que pateixen aquest trastorn genètic. La secretaria d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, ha dit que “ningú hauria de tenir uns espais determinats” i ha opinat igual que el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior.

L’acte s’ha fet coincidint amb el Dia internacional de les persones amb discapacitat, declarat per l'Assemblea General de Nacions Unides des de 1992. Organitzada pel ministeri d'Afers Socials, la ponència ha comptat amb la participació de la presidenta de l'Associació de Síndrome de Down d'Andorra (ASDA), Clàudia Rodrígues, i el president de l'Assamblea de Drets Humans de la Fundació Catalana de Síndrome de Down i autor del llibre ‘Ignorant la SD’, Andy Trias. La presentació ha anat a càrrec del periodista Àlex Lliteras.

Durant la seva intervenció, Trias ha explicat que “la síndrome de Down és simplement un cromosoma de més, i podem fer les coses com els altres. Per això, visc com si no tingués la síndrome de Down. Fa uns anys vaig decidir ignorar-la per poder fer les mateixes coses que fan els altres”. Ha afegit que els qui tenen síndrome de Down poden dur una vida plena i sense cap diferenciació. Ell, per exemple, treballa, viu amb parella i es va casar. “La decisió d’ignorar la síndrome de Down era la millor solució que vaig trobar perquè em tractin com els altres. La societat ens ha de tractar amb respecte i quan se’ns diu que estem malalts o estem patint, no ens estant respectant tal com som”.

Durant més de setze anys, Andy Trias Trueta ha anat guardant les seves reflexions, articles i memòries en llibretes manuscrites. Ara, gràcies a una selecció d’alguns dels seus millors escrits, mostra una bona part de les seves opinions i dels seus pensaments en un llibre intimista. L’Andy ha animat, durant la conferència, les persones amb la síndrome de Down o altres discapacitats intel·lectuals a tenir el seu propi projecte de futur i veure la vida independent com un objectiu possible per a ells.

Així mateix, remarca la importància de la confiança de les famílies a qui demana perdre la por que limita els seus fills i filles. Per últim, ha fet esment a la societat, a qui li reclama que aposti per la integració real i que es desterrin d’una vegada els tòpics i prejudicis que encara existeixen sobre les persones amb la síndrome de Down. L'acte ha omplert la sala amb la presència, a banda del ministre Xavier Espot i de la secretaria d'Estat, Ester Fenoll, del síndic Vicenç Mateu, de la subsíndica Mònica Bonell, i dels consellers generals Marc Ballestà, Justo Ruiz i Pere López.

stats