Es reparteixen 2.000 racions de la tradicional escudella de Sant Antoni a Encamp

La parròquia encampadana dona el tret de sortida a una setmana plena d'aquest plat tradicional arreu del país

Aquesta vegada sota unes temperatures suaus per l'època de l'any que ens trobem, centenars de persones han fet cua a la plaça de Sant Miquel, a Encamp, per recollir un plat o una carmanyola de la tradicional escudella de Sant Antoni. Enguany s'han repartit i preparat unes 2.000 racions: 1.500 inicials a les quals se n'ha afegit una olla més, cedida pels escudellaires de La Massana, amb l'objectiu de satisfer la demanda dels participants, que han fet cua fins passades les tres de la tarda. L'escudella encampadana ha estat la primera a celebrar-se al país i ha donat així el tret de sortida a una setmana carregada d'escudelles arreu de les parròquies i també al Pas de la Casa, que se celebrarà el cap de setmana que ve amb els mateixos escudellaires i participants d'aquest diumenge. 

La tradicional celebració, que fa més de tres dècades que es commemora a la parròquia, ha començat entrada la matinada, quan el dia encara no clarejava, amb les olles al foc perquè el caldo tingui el gust adient. Hi ha donja, bringuera, careta de por, orella, carrota, cols, ossos, cigrons, patates, arròs, fideus, col, api, porro, ceba, entre altres ingredients. "S'han de tirar en ordre, a foc de llenya i que bulli el temps necessari amb calma que faci el xup-xup", apunta Rober Lizarte, escudellaires des de fa 25 anys. Lizarte recalca que la celebració serveix per fer poble i germanor i que la clau del caldo, a part dels ingredients, "és molt d'afecte i amor".

Precisament amb aquest amor i afecte recorda els inicis de la tradició la Pepita Delmases. "Quan vam començar es feien uns 50 litres i ara ja se'n fan més de 200". Una de les precursores de l'escudella a Encamp que es va començar a fer el 1986, explica que abans les olles eren cedides per les cases del poble. "Ara ja tinc 98 anys i encara ajudo a pelar patates o el que es pugui fer, sempre que no sigui a fora al carrer", diu nostàlgica, tot i que no perd la força i ja apunta al cap de setmana que ve per ajudar a fer realitat l'escudella del Pas de la Casa.

Com cada any, el comú ha fet els plats commemoratius de l'escudella que, en aquesta edició, han tingut com a element decoratiu una reproducció de l'escultura de l'escultura femenina que s'exhibeix a l'exterior de Casa Cristo i que homenatja la pubilla de la casa, la Florentina. Prèviament a l'escudella, han tingut lloc els tradicionals Encants de Sant Antoni que enguany han recaptat 737 euros, gràcies als lots d'embotits i coques que s'han subhastat. La dita més alta ha estat de 51 euros per fer-se amb una coca. Aquesta xifra caldrà sumar-hi ara la dels donatius particulars que s'entregaran a l'organització Càritas.