Societat 05/08/2019

Residència a Andorra, carnet andorrà

Els conductors espanyols que facin la convalidació continuaran inclosos en el cens d'aquest país fins que caduqui el permís

Marc R. Fort
2 min
Carnets de conduir de diferents paÏsos. / XARXES DGT

Andorra la VellaQuan una persona ve a viure a Andorra per un període superior a un any té l'obligació de dur a terme els tràmits per la convalidació del carnet de conduir. Es a dir, fer entrega del carnet espanyol i rebre l'andorrà. En aquest sentit tot semblen avantatges, ja que molts es pensen que com que Andorra no disposa del sistema de carnet de conduir per punts, els estalviarà les sancions que comportin la seva pèrdua. Això és cert, però fins a cert punt.

Quan un conductor realitza tots els passos per a l'esmentada convalidació, seguirà inclòs en el cens de conductors espanyols fins al moment en el qual el carnet del seu lloc d'origen (en aquest cas Espanya) hagués tingut validesa. Per exemple, si el nostre carnet espanyol té com a data de venciment el 2025, encara que fem el canvi estarem sotmesos al sistema de sancions d'Espanya fins aquesta data.

Recentment ha sortit a la llum un cas que ha despertat la polèmica en aquest sentit. El pilot Pol Espargaró va ser condemnat pel Tribunal Suprem per conduir per Espanya sense punts en el carnet. Espargaró va al·legar tenir carnet andorrà, per la qual cosa una retirada de punts no tenia sentit. Va ser el jutge Llarena el que va ratificar la sentència, justificant que Espargaró va cometre un seguit d'infraccions amb pèrdua de punts mentre encara estava inscrit en el cens de conductors espanyols.

Una picaresca obsoleta però que funciona temporalment

Fa anys existia una picaresca que permetia als conductors disposar de dos carnets de conduir simultàniament. Per contextualitzar, una persona que feia els tràmits ja esmentats, automàticament, quan entregava el carnet de conduir espanyol o abans de fer-ho, anava a la Seu d'Urgell i presentava una denúncia per robatori del carnet de conduir anteriorment entregat. Un cop efectuada la denuncia, la Direcció General de Trànsit (DGT) feia entrega d'un nou original.

Missió exitosa, ja tenim una persona que pot conduir pels dos països sense cap mena de restricció, ja que per exemple, un resident a Andorra que té carnet nacional, no pot conduir de cap manera (superat l'any de termini) un vehicle amb matrícula estrangera, encara que aquest estigui en nom d'una altra persona resident a Espanya. En aquest aspecte queden exclosos els vehicles de lloguer, informen des de l'Automòbil Club Andorra (ACA)

Fonts dels Mossos d'Esquadra de la Seu d'Urgell asseguren que ara per ara "encara és possible dur a terme aquesta pràctica, ja que el que fem nosaltres és formalitzar una denúncia per pèrdua o robatori", afegint que "no tenim eines per detectar un intent de frau en aquest sentit". Des dels Mossos d'Esquadra, però, destaquen que en el moment que aquesta persona vagi a sol·licitar la còpia del seu carnet de conduir espanyol a la DGT, a no ser que hi vagi en un termini de temps molt curt, "saltarà una alarma en la base de dades". Encara que si ho fa abans tindrà dos carnets per entregar un a les autoritats andorranes.. Així i tot, en el supòsit que tot surti "bé", en el moment que aquest conductor sigui aturat en un control rutinari, "ens assabentarem", informa el cos policial.

stats