Els residents francesos tornen a les urnes després de l'anul·lació de la votació del 2017

Prop de 2.400 electors escullen aquest diumenge, en primera volta, el diputat de la cinquena circumscripció

L'ambaixada de França i l'escola francesa del Pas de la Casa han obert les portes aquest diumenge perquè prop de 2.400 residents francesos puguin exercir el seu dret a vot. Malgrat que el país gal va celebrar l'any passat les eleccions, el Consell Constitucional francès va anul·lar el comissi legislatiu del cinquè districte, que inclou Andorra, Mònaco, Espanya i Portugal i que serveix per elegir un diputat. L'escó se'l va emportar la candidata de La República en Marxa, Samantha Cazebonne, però finalment va quedar impugnat arran d'una denúncia de l'aleshores candidata d'Els Republicans, Laurence Sailliet.

La repetició de les eleccions torna a permetre que els votants registrats a la llista electoral amb domicili a les parròquies d'Encamp i Canillo, poden votar al col·legi que estarà situat a l'escola francesa del Pas de la Casa, mentre que els que resideixin a Andorra la Vella, Ordino, la Massana, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria ho podran fer a l'ambaixada de França. Els dos col·legis electorals obriran fins a les sis de la tarda d'aquest diumenge.

“A nivell de resultat final no crec que canviï gaire cosa, els francesos a l'estranger tenen una situació econòmica més bona i tenen una visió molt diferent del que passa dins del país”, explica Olivier, un dels votants al ser preguntat per si les mesures impulsades pel president de la República poden influir en la pèrdua de suports de la seva candidata. Durant el matí l'ambaixada francesa ha registrat una baixa afluència de votants. 

De la mateixa manera que al 2017, aquesta vegada els comissis se celebraran en dues voltes. D'aquesta manera, els dos candidats més votats hauran de concórrer el diumenge 22 d’abril en segona volta, excepte si algun d’ells aconsegueix emportar-se més del 50% dels vots. En les eleccions anul·lades per la circumscripció cinquena d'emigrants va resultar escollida diputada Samantha Cazebonne, del partit del president de la República, Emmanuel Macron. Ara opta a la reelecció juntament amb nou candidats més: François Ralle Andreoli (AE), Raphaël Chambat (LR), Ludovic Lemoues (FPR), Samir Sahraoui (SE), Jean-Laurent Poitevin (SE), Yohann Castro (LR), Mehdi Benlahcen (PS) i Michel Hunault.