Societat 03/12/2019

El retrat de la vida als Pirineus de Teisseire-Dufour, guanyador del premi Pirene

Les categories de mitjans audiovisuals i de reportatges amb temàtica mediambiental han quedat desertes

T. Navarro
2 min
Guanyadors de la 24a edició del premi Pirene de Periodisme Interpirenenc. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaEls quatre treballs presentats pel francès Patrice Teisseire-Dufour i publicats a la revista Pyrenées Magazine entre els mesos de gener i juny del 2019 han estat els guanyadors en la categoria de premsa escrita de la 24a edició del premi Pirene de Periodisme Interpirinenc, entregat conjuntament pels ministeris de Cultura i Esports i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. El jurat, format per les periodistes Rosa Burgos i Cinta Audí, l'escriptor Isidre Diumenjó, i la representant del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Natàlia Rovira, ha escollit el conjunt de reportatges per donar una àmplia visió de la vida al Pirineu a través de la diversitat de la zona o la transició energètica. "No estic segur que d'aquí a vint anys algú pugui fer els mateixos articles", ha lamentat Teisseire-Dufour, a causa de l'amenaça a la qual s'enfronten alguns animals autòctons de les muntanyes pirinenques. El premi està dotat amb 3.000 euros.

Els altres dos premis, en la categoria de mitjans audiovisual que dota el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, han quedat deserts. Amb tot, el periodista Gerard del Castillo ha rebut un accèssit, valorat en 750 euros, pel reportatge 'L'os bru descarta Andorra', publicat al Diari d'Andorra el 29 de juliol del 2018. Un text que aporta una visió general de la situació de l'os bru al Pirineu i, a la vegada, explica com les muntanyes humanitzades del Principat han fet que "encara no hagi conquerit les Valls d'Andorra", ha explicat del Castillo.

En la categoria audiovisual, l'accèssit, valorat amb 1.500 euros, ha estat per al programa 'Ser dona'. L'espai va ser emès dins el programa 'Hora Andorra' entre el setembre del 2018 i el mes de juny del 2019. "Volíem explicar la història d'Andorra des d'una visió diferent i femenina", ha explicat la conductora del programa, Ester Pons, a través d'entrevistes radiofòniques que s'apropessin més a una conversa "per la comoditat de l'entrevistada". La directora de Ràdio SER Principat d'Andorra, Marisol Fuentes, ha recordat que "silenciant a la meitat de la població ens fem petits", posant en relleu la responsabilitat de visibilitzat "la tasca de les pioneres".

Han estat tretze els treballs que s'han presentat a la 24a edició del premi Pirene de Periodisme Interpirinenc, vuit per a la categoria de premsa escrita i cinc per a l'audiovisual de ràdio i televisió. Un guardó creat, com ha recordat la ministra de Cultura i Esports, "per promoure el coneixement i difondre la realitat dels Pirineus a través dels mitjans de comunicació". En les 24 edicions s'han rebut més de 500 treballs elaborats per professionals de França, Catalunya, Aragó i Andorra en català, castellà i francès.

stats