Societat 05/11/2019

Reunions per impulsar estratègies contra el canvi climàtic

Andorra acull aquesta setmana la 16a trobada anual de la RIOCC, que comptarà amb sis sessions

Agència Ana
2 min
Imatge de la Trobada Anual de la Xarxa Iberoamericana de les Oficines de Canvi Climàtic celebrada el 2017. / SFG

Andorra la VellaAndorra acollirà aquest dijous i divendres la 16a Trobada Anual de la Xarxa Iberoamericana d'Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC), emmarcada en els actes de la Cimera Iberoamericana 2020. L'objectiu és continuar impulsant estratègies de lluita contra el canvi climàtic i per la transició energètica. La trobada s'inaugurarà oficialment el dijous al Centre de congressos d'Andorra la Vella, a les 9 hores, amb les paraules de benvinguda del director de l'Oficina de l'Energia del Canvi Climàtic d'Andorra, Carles Miquel, i el subdirector de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtica, Eduardo González.

Durant el primer dia de treball es duran a terme un total de quatre sessions. La primera estarà estretament relacionada amb el reforç de les temàtiques de medi ambient i canvi climàtic, l'àmbit que centrarà la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern. En la xerrada hi participarà també el secretari d'Estat de Medi Amebient, Miquel Rossell; l'ambaixador d'Andorra per la Cimera, Jaume Gaytán, i el director de Plantejament, Coordinació, Evolució i Seguiment de la SEGIB, Ignacio Uriarte.

Amb la voluntat d'enfortir les relacions amb els països iberoamericans i intercanviar experiències, la segona ponència centrarà el debat en la tasca que duen a terme els observatoris i centres d'investigació en ecosistemes concrets com el marí a Panamà, el terrestre a Paraguai i el muntanyós. En aquest darrer cas l'experiència recopilada l'explicarà el director de la Comunitat de Treball dels Pirineus, Jean-Louis Valls, i la coordinadora de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), Idoia Arauzo.

Així, la segona sessió també permetrà recollir les diferents experiències de l'efecte del canvi climàtic en zones de muntanya, espais vulnerables per les dificultats que suposa a les espècies arribar fins a altura. Precisament, per potenciar les col·laboracions en l'àmbit regional per aquelles zones on es comparteixen característiques similars, el director del Cenma, Ramon Copons, presentarà la xarxa ibèrica d'investigació de muntanya on participa Andorra. En el primer dia de treball també s'explicarà la feina que duu a terme l'Observatori Iberoamericà de Desenvolupament Sostenible i Canvi Climàtic de la Rábida.

La segona jornada de treball centrarà les ponències a analitzar l'estat dels projectes i activitats que té en marxa la RIOCC, i també per posar sobre la taula els principals resultats dels fòrums sobre el canvi climàtic celebrats recentment.

La trobada servirà de prèvia a la reunió ministerial de medi ambient, que tindrà lloc en el marc de la Cimera Iberoamericana que acollirà Andorra el 2020. La sectorial no se celebra des del 2009 i la voluntat del Principat, que actualment ostenta la Secretaria Pro Tempore de la Cimera, ha estat recuperar-la per posar el debat al centre de la cimera. De forma paral·lela i prèvia a la RIOCC, aquest dilluns i dimarts s'han coorganitzat uns tallers a Madrid de caràcter tècnic per desenvolupar estratègies a llarg termini per impulsar estratègies de lluita contra el canvi climàtic i transició energètica.

stats