Societat 02/07/2019

Ros recorda que els temes de sanitat es negocien entre països

L'ambaixador valora positivament que pacients de la Seu vagin a l'hospital de Meritxell

Joan Ramon Baiges
2 min
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, signa el llibre d'honor amb presència del cap de Govern, Xavier Espot, i del regidor de l'ajuntament Francesc Viaplana. / SFG

La Seu d'UrgellEl nou alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, aspira a establir un "conveni conjunt" entre el departament de Salut de Catalunya i el ministeri de Salut d'Andorra per tractar pacients a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Aquesta és una de les propostes que Fàbrega portava al programa electoral de Junts per la Seu i que, va ser tractada en la reunió que va mantenir amb el cap de Govern, Xavier Espot, segons ha publicat 'El Periòdic'.

La iniciativa és ben vista a nivell general perquè serveix per millorar el servei assistencial als veïns de la Seu, segons ha reconegut avui l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, qui no obstant ha recordat que les coses s'han de fer de "manera correcta" i que en aquest cas la proposta s'ha de negociar entre el Govern espanyol i l'andorrà i que no és competència ni de l'ajuntament urgellenc ni tampoc de la Generalitat de Catalunya.

Ros s'ha mostrat obert a col·laborar. És més, segons ha anunciat a l'ARA fa uns dies va tractar d'aquest afer amb el ministeri espanyol de Sanitat a Madrid, "però encara no he rebut proposta perquè la trobada és molt recent".

El diplomàtic ha insistit que s'ha de ser "seriosos perquè no es pot negociar amb Andorra des de la Seu o amb el govern català", tot i que ha expressat el seu convenciment que és positiu tractar determinades especialitats des d'Andorra a pacients de la comarca veïna i que "suposaria una millora notable incontestable".

Ros té previst rebre aquesta setmana l'alcalde de la Seu i té previst tractar sobre aquest tema. També el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha estat prudent en recordar que Andorra, com a país, ha de negociar amb Madrid malgrat que Catalunya té les competències en matèria de sanitat.

Cal recordar que l'agost del 2017 la llavors ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat del govern d'Espanya, Dolors Montserrat, va afirmar, en la seva visita al Principat d'Andorra, que "el govern estatal treballarà perquè l'hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra esdevingui centre de referència per a ciutadans de l'Alt Pirineu".

Això, a la pràctica, significaria que els pacients de la comarca de l'Alt Urgell i altres zones veïnes, siguin derivats per la sanitat pública a l'Hospital d'Andorra per tal de rebre tractaments, ingressos, visites als especialistes o proves específiques de tota mena. Aquesta nova situació evitaria a les famílies pirinenques llargs i costosos desplaçaments a l'Hospital Arnau de Vilanova

de Lleida o bé a altres centres hospitalaris de Barcelona.

En aquest sentit, els ministeris de sanitat espanyol i andorrà van decidir crear un grup de treball per tal d'aconseguir agilitar el projecte de col·laboració mútua.

stats