Societat 11/09/2019

La Ruta del Ferro amplia la xarxa amb el Museu Chillida

En una assemblea a Donostia s'han tancat altres projectes en l'àmbit de la comunicació

Agència Ana
2 min
Visitants a la mina de Llorts. / COMÚ D'ORDINO

Andorra la VellaL'associació de la Ruta del Ferro als Pirineus ha celebrat una nova trobada a Donostia, al Palau de la Diputació Foral de Guipúscoa, a la qual hi ha assistit Olivier Codina, de Patrimoni Cultural del Govern; el conseller de Turisme, Esports i Dinamització, Jordi Serracanta, i la cap de Turisme, Cristina Ariño, com a representants del comú d'Ordino. En l'assemblea general s'ha ratificat l'admissió de nous socis, entre els quals hi ha el Museu Chillida-Leku d'Hernani, les Forges de Pyrène de Montgaillard (Arieja) i l'itinerari de la mina de Rancié de Sem (Alta Arièja). Tal com ha informat el comú a través d'un comunicat, recentment s'hi han sumat l'ajuntament d'Errenteria, Bidasoa Activa-Forns d'Irugurutzeta i el Museu del Ferrocarril d'Azpeitia.

Durant l'assemblea s'han tancat altres projectes iniciats en l'àmbit de la comunicació, com un tríptic informatiu, una guia i una pàgina web. Els objectius de la ruta, certificada com a itinerari cultural europeu, són la investigació històrica sobre el ferro i la utilització que se'n feia als Pirineus, la cooperació transfronterera, l'intercanvi d'informació entre les regions pirinenques, i la realització de projectes de comunicació i turisme cultural comuns entorn del patrimoni relacionat amb el ferro. La ruta és un recorregut que permet conèixer la història dels models de producció i l'ús d'aquest metall a través de les mines, les fargues, els elements arquitectònics i les escultures contemporànies al llarg de la serralada.

Actualment, inclou tres punts d'interès situats al territori andorrà: la Ruta del Ferro d'Ordino, el Centre d'interpretació de la Farga Rossell, i l'itinerari siderúrgic de la vall del Madriu-Perafita-Claror. Altres recursos culturals se situen a Euskadi, Aquitània i Catalunya. Entre d'altres, en són membres el vedat miner d'Arditurri, el complex Igartza de Beasain, el parc cultural de Zerain, les ferreries d'Agorregi i de Mirandaola, el Museu de la Màquina Eina d'Elgoibar, el Museu de la Indústria Armera d'Eibar, la Farga Palau de Ripoll i el Museu de les Mines de Cercs.

stats