Societat 09/01/2019

Sabotatge semblant al de Pal en una estació italiana

Els tècnics van descobrir que havien manipulat els cables de tres remuntadors a Passo Rolle

Agència Ana
2 min
Els cables del telecadira La Serra 2 malmesos intencionadament. / Vallnord

Andorra la VellaEn el matí de l'1 de desembre, just un mes després que a Pal Arinsal es descobrís que havien sabotejat els cables de tres remuntadors, a l'estació d'esquí italiana de Passo Rolle els tècnics que estaven fent tasques de rutina per al començament de temporada, van descobrir que els cables de dos dels seus telecadires també havien estat sabotejats de la mateixa manera que en el complex hivernal andorrà, segons informa el portal especialitzat Nevasport.com.

Un dels remuntadors és el telecadira Ferrari, al qual se li van tallar dos dels sis fils que formen el trenat del cable. Igual que en el cas de Pal Arinsal, l'autor sabia que no podia tallar més sense risc per a ell mateix, ja que aquesta instal·lació es tensa al màxim, i un tall sobtat la pot fer saltar en forma de fuet i fins i tot fer volar les pilones.

Els responsables del complex hivernal italià no van dubtar que l'autor va ser un expert coneixedor d'aquestes instal·lacions i que segurament l'eina usada va ser una radial de grans dimesions amb bateria, un estri molt car i no en mans de qualsevol.

Els tècnics de Passo Rolle van demanar ajuda a estacions veïnes, tal com va haver de fer Pal Arinsal, perquè aquest tipus de cable es fabrica a mida i es demana amb diversos mesos d'anticipació. Andalo-Paganella al Trentino va poder cedir-los un cable prou gran com per poder empalmar el sabotejat, i fa uns dies es van poder acabar les tasques de reparació i es va posar en marxa el telecadira Ferrari de nou, podent operar durant les vacances de Nadal.

Pocs dies després es va descobrir que el telecadira Paradiso també mostrava un intent de sabotatge realitzat de la mateixa manera, tot i que només va poder trencar un fil del trenat, potser perquè va ser sorprès per algú. En aquest cas el cable si és d'un model massa particular encara que per fortuna l'estació de Cortina d'Ampezzo tenia un en els seus tallers.

Els costos de reparació dels dos telecadires s'han xifrat en uns 50.000 euros. No obstant això quan acabi la temporada d'esquí, els cables han de ser substituïts i això costarà 150.000 euros.

stats