Societat 21/01/2024

San Marino ratifica l'Acord amb la UE i rebutja un referèndum

La Secretaria d'Estat d'Afers Exteriors fa un document programàtic per tal de maximitzar les oportunitats derivades de l'Acord UE

Joel Picón
1 min
Consell General San Marino

Andorra la VellaLa signatura de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea es preveu per a finals de febrer o principis de març, segons fonts del Consell Gran i General. Totes les forces polítiques, amb excepció del Grup Mixt, han unit esforços signant un ordre del dia que detalla la ruta a seguir en aquesta fase crucial. El document va ser aprovat sense cap vot en contra, amb 35 vots a favor i dues abstencions.

En la introducció de l'ordre del dia, es destaca l'acceptació de la proposta de la Secretaria d'Estat d'Afers Exteriors per a la creació d'un document programàtic. Aquest document busca maximitzar les oportunitats derivades de l'Acord amb la UE i garantir la seva àmplia difusió mitjançant una campanya informativa dirigida a la població.

El mandat assignat al secretari d'Estat Luca Beccari consta de tres punts essencials: proposar a la Comissió d'Afers Exteriors les directrius de la macroestratègia per a l'aplicació de l'Acord, arribar a un document programàtic compartit que serà sotmès a l'aprovació del Consell. A més, es busca definir conjuntament amb altres Comissions Permanents les directrius relatives a protocols estratègics específics per al país i continuar la tasca de compartició d'informació amb la Comissió Mixta i la població.

Cal destacar que l'ordre del dia alternatiu presentat pel Grup Mixt, que incloïa la referència a la possibilitat d'utilitzar un referèndum, va ser rebutjat amb 17 vots en contra, 11 abstencions i 3 vots a favor. Aquesta decisió reafirma la voluntat del Consell Gran General de seguir una via més convencional en la ratificació de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea.

stats