Societat 22/05/2018

Sant Julià treballa per atreure el cicloturisme a la parròquia

Ja s'ha mantingut una primera reunió amb el sector hoteler per impulsar la iniciativa i portar els amants de l'esport al poble

Ana
3 min
El conseller de Turisme, Pere Pràxedes, i la consellera de Social, Francesca Barbero, durant la roda de premsa de presentació de l'esdeveniment Pedala't. / M. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaL'ocupació hotelera de la parròquia de Sant Julià de Lòria, de mitjana, és la més baixa de tot el país. És per això que el comú ha decidit convertir el poble en un indret predilecte per els amants de la bicicleta i del cicloturisme, una estratègia per omplir els hotels del poble durant els mesos d'estiu, de maig a octubre. Sant Julià té les carreteres, l'espai natural i el desnivell geogràfic (de la mateixa manera que la resta del país) per rebre amants d'aquest esport i l'únic que li falta és habilitar els hotels per poder-los acollir. O almenys així ho pensa el conseller d'Esports, Pere Pràxedes, que ha explicat que la corporació comunal ha mantingut una primera reunió amb l'hostaleria de la parròquia amb l'objectiu que els propietaris vegin amb bons ulls la iniciativa i adaptin els seus establiments per rebre aquest tipus de clients, que demanden especificitats concretes.

“S'ha de fer una petita inversió particular, però les primeres reaccions són positives, crec que es farà i podrem promocionar el cicloturisme al poble”, ha apuntat Pràxedes, que també ha reconegut que el projecte podria ser una realitat aquest mateix estiu, i si no probablement el del 2019. Segons ha explicat el conseller, les inversions dels hotelers anirien encaminades a habilitar espais per deixar les bicicletes, poder-les netejar, arreglar-les o fins i tot per poder garantir una alimentació adequada i equilibrada per l'esportista.

En la primera trobada mantinguda amb el sector també hi va assistir una agència de l'estat veí del sud experta en aquest estil de turistes, que ajudaria a fer d'enllaç entre els interessats i els hotelers de la parròquia. La idea és que un cop realitzades les reformes als establiments, Andorra Turisme els validaria i, conjuntament amb l'organització estatal i també a nivell de convenis particulars amb agències de viatges, es podria promocionar la parròquia com a destí cicloturista, com ja es fa en altres indrets del país.

Pedala't

De manera paral·lela a aquesta iniciativa, i amb la intenció de treure la bici al carrer i trobar activitats pels infants i joves de Sant Julià, aquest dimarts s'ha presentat la primera edició de l'esdeveniment Pedala't, que se celebrarà el proper 2 de juny amb una cursa popular, de cicloturisme i de BTT, i una gimcana i un dinar popular. Totes les activitats són gratuïtes però és necessari una inscripció prèvia, que es podrà fer mitja hora abans que comenci cada activitat a la plaça de la Germandat. Tothom està convidat a participar-hi, fins i tot aquell que no disposi de bicicleta perquè el comú en proporcionarà.

La sortida popular és per a totes les edats i començarà a les onze del matí i farà un recorregut pels carrers de la parròquia. La cursa de cicloturista és a partir de 16 anys i disposa de dos opcions de recorregut. El primer, de dues hores, tindrà la sortida a les nou del matí amb direcció a la Rabassa per Aixirivall, fins a la cruïlla de la Peguera i baixada per Juberri. L'altra tindrà una durada aproximada de 4 hores i de la baixada de Juberri es pujarà el coll de la Gallina per Fontaneda i baixada per Canòlich. La sortida de BTT serà a partir de 14 anys a dos quarts de deu del matí i també amb una durada aproximada de quatre hores de recorregut. El dinar popular serà gratuït per tots els participants i tindrà un cost de tres euros per a la resta. “Ens faltava donar un impuls important al departament de joventut”, ha reconegut la consellera de Social, Francesca Barbero, que ha avançat que d'ara endavant s'impulsaran més activitats per a aquest col·lectiu.

stats