Societat 30/05/2014

El santuari vell de Meritxell recupera la imatge de la seva Mare de Déu

Ana
2 min

MeritxellEl santuari vell de Meritxell disposa, des d'aquest divendres, d'una nova imatge de la seva Mare de Déu. L'ha elaborat la tallista i restauradora Íngrid Forell, a petició del Departament de Patrimoni Cultural, i aquest divendres al matí Mossèn Ramon de Canillo n'ha fet la benedicció.

Per tal de fer aquesta rèplica, l'artista ha comptat amb l'única ajuda de les imatges de la versió que va fer Sergi Mas, ja que és de l'única de la qual se'n conservaven fotografies dels quatre costats. Forell ha explicat que, en canvi, de la talla original ''només se'n conserven imatges de front i de perfil de tres quarts, però no dels quatre costats''.

L'autora ha explicat que ha estat ''un procés bastant llarg i dens, perquè implica molta feina física''. També ha estat complicat ''anar comparant a dos o tres dimensions i anar agafant totes les mides perquè quedi bé''. Tot i que hi ha algunes modificacions respecte reproduccions anteriors, els elements que Patrimoni Cultural va demanar que es respectessin al màxim, tal com ha explicat Forell, han estat la mà dreta, la mirada, els peus i la corona, que representa uns ulls.

L'incendi de 1972 va destruir l'original

Mossèn Ramon de Canillo, mentrestant, ha assegurat que la recuperació de la talla ''és un somni'', ja que ''hem pogut tornar una imatge al seu lloc original''. La reproducció s'ha realitzat amb motiu de la incorporació de Meritxell a la Ruta Mariana, un itinerari d'interès cultural i religiós que inclou cinc llocs de culte, el Pilar, a Saragossa, Torreciudad, a Osca, Montserrat, a Barcelona, Lourdes, als Alts Pirineus francesos i Meritxell.

Mossèn Ramon ha remarcat que la imatge de la Verge 'és realment la relíquia dels andorrans, perquè em trobo a moltes famílies andorranes que em demanen una missa, un acte íntim o un bateig a Meritxell, perquè hi tenen el cor'. L'antic santuari de Santa Maria de Meritxell recupera així una imatge de la Verge, després de perdre'n l'original, datada entre els segles XI i XII, durant l'incendi de l'any 1972.

stats