Societat 10/01/2019

El SEP convoca una "protesta social" el dia previ a l'aprovació de la llei de la funció pública

Fan una crida perquè tots els col·lectius socials s'hi sumin

M. F.
3 min
Un moment de l'assemblea del SEP celebrada aquest dijous a la tarda. / M. F.

Sant Julià de LòriaEl Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP) ha decidit convocar, per a dimecres vinent a les 19 hores, una "protesta social" per dir "prou a les majories absolutes, a l'aquí mano jo i a les imposicions" i a la que tothom hi serà benvingut, tal com han expressat. Aquesta és la decisió que han pres en l'assemblea general extraordinària celebrada aquest dijous i en la que s'havien de decidir les accions previstes de protesta per l'aprovació, dijous 17 per part del Consell General, de la llei de la funció pública.

El secretari general del SEP, David Garcia, ha destacat que la decisió sobre la protesta havia estat marcada per la sorpresa de la publicació al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) de les lleis de relacions laborals, d'acció sindical i patronal i de mesures de conflicte col·lectiu, les dues últimes de les quals reflectint la seva entrada en vigor l'1 de gener. Això fa, ha remarcat, que per convocar una vaga sigui ja necessari des del primer de mes el suport d'un 50% dels afiliats a un col·lectiu. Això, ha dit, "fa impossible" que es pugui fer l'aturada de cara al dia 17, ja que si bé aquest dijous unes 150 persones (ja sigui de manera presencial o amb vot delegat) han participat en l'assemblea, no són la xifra necessària per convocar l'aturada. "És una llei súper restrictiva", ha lamentat Garcia, afegint que és "una vergonya" que ara es necessiti aquest quòrum i que la llei hagi vist la llum a una setmana de la previsible protesta, i a més amb efectes retroactius, ja que ha recordat que el codi de relacions laborals, que ha estat publicat aquest dijous també, entra en vigor l'1 de febrer. "La llei és intencionada" perquè d'aquesta manera, abans que hi hagi una protesta, "ja la tallen d'arrel", ha remarcat.

I precisament perquè creuen que tenen "dret a la 'pataleta'", han pres la decisió de fer una protesta a la qual conviden a tots els col·lectius socials a sumar-s'hi, per protestar essencialment per la Llei de la funció pública (ja que creuen que la gent ha de ser conscient del que representa, per exemple, que els treballadors deixin de ser funcionaris) però que també pot arribar a canalitzar les demandes socials en general. Garcia ha recordat que el fet de deixar de ser funcionari no és només una etiqueta sinó que representa que ara "qualsevol polític podrà manegar" els treballadors públics i "això en un país democràtic no es pot permetre".

Edicte per a la consolidació de places

D'altra banda, l'assemblea celebrada aquest dijous també ha servit per tractar la resolució del Tribunal Constitucional sobre la prova que el 2016 va servir per consolidar places eventuals. Garcia ha destacat que els afiliats "resignats", ha decidit "acceptar" la resolució judicial i presentar-se novament a les proves tot i que fa tres anys ja ho van fer i van guanyar la seva plaça. D'aquesta manera, ha posat en relleu que hi havia la possibilitat de continuar l'acció judicial anant novament al Superior però que s'ha descartat, ja que no hi havia "garanties" que la decisió fos diferent. "Han decidit que ja n'hi ha prou, amb aquest calvari" i es presentaran a les proves, ha dit, amb l'esperança d'aprovar. Aquesta qüestió, de fet, la van tractar amb el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, en una reunió que van mantenir dimecres i en la qual els va tornar a insistir que es tractava d'un edicte vàlid i que únicament hi havia hagut un defecte de forma. Des del SEP destaquen que la sentència evidencia que hi va haver "un defecte", que no saben si ha estat de forma, però que ha acabat afectant 37 persones que ara s'han de tornar a examinar.

D'altra banda, i pel que fa a la demanda contra l'edicte convocat el 2018, que ha presentat el mateix professor que el 2016, l'assemblea del SEP ha decidit que es doni suport legal a les persones afectades, "escurant-se altra vegada les butxaques per sufragar errors de calat que afecten funcionaris de manera molt greu", ha destacat Garcia.

stats