Societat 09/10/2018

El SEP també planteja mobilitzacions si s'aprova la llei de la Funció Pública

Considera que hi ha almenys dues línies vermelles i només donarà suport al text si es canvien

C. G.
3 min
El funcionariat ha tornat a sortir al carrer aquest divendres al matí. / E. J. M. (ANA)

Sant Julià de Lòria"Nosaltres ho hem dit sempre, no avalem la llei de la Funció Pública si no hi ha unes modificacions paral·leles". Així ho defensa el president del Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP), David Garcia, en relació a un projecte de llei que es va entrar l'abril passat i que encara està a tràmit parlamentari, després que els grups hagin presentat diverses pròrrogues (a banda, el PS ha anunciat una esmena a la totalitat). Hi ha certs aspectes, almenys dos d'innegociables, que s'han de modificar, al parer del sindicat. En cas que no es faci, via esmenes, el SEP també estudiarà accions de protesta, com ja ho han anunciat sindicats de l'administració. "Quan entri el text a la comissió i veiem com es treballa tant des del grup demòcrata com des de l'oposició, començarem a parlar. I no descartem mobilitzacions", ha assegurat Garcia. Cal recordar que aquest text, abans de ser entrat a tràmit, ja va comportar la celebració d'una vaga general el mes de març.

Garcia ja ho ha transmès al grup parlamentari demòcrata, amb qui el SEP s'ha reunit només una vegada (fet que lamenten perquè demostra les poques ganes de fer modificacions), i també als ministres Eva Descarrega i Eric Jover. "No és una mala llei", sempre que es canviïn un parell d'aspectes. Un d'ells relacionat amb les "mesures correctores per col·locar-nos, dins la nostra carrera professional, allà on ens pertoca".

I és que el text legislatiu situa a molts professors que ja fa temps que treballen a Educació a l'inici de la franja salarial i impedeix que "mai puguin arribar al seu topall màxim", lamenta el sindicalista. Com a contrapartida, el Govern vol compensar aquesta situació assegurant que avaluaran abans a tot aquest professorat que als nous que arribin. Però el SEP exposa que "això no soluciona res", "el que volem és que ens recol·loquin a la franja que ens pertoqui", establint percentatges fixats a partir del temps que fa que treballen i del sou actual.

Si no s'apliquen aquestes mesures correctores, es pot donar el cas, posa com a exemple Garcia, que professorat actual haurà d'assessorar el nou que entra (perquè el seu nivell competencial establert a la llei d'Educació és més alt) "però retributivament parlant, els dos cobraran el mateix".

No als quinquennis

Partint d'aquest punt conflictiu, està relacionada l'altra línia vermella de la llei, denuncia el SEP: passar de triennis a quinquennis, un fet que empitjora encara més la situació econòmica del cos docent del país.

Garcia ha denunciat que "portem 18 anys menjant-nos el que no està escrit" pel que fa a congelacions de sou i empitjorament de les condicions salarials. "El funcionari no voldrà que li treguin el trienni, és l'únic que li garanteix que pot progressar, la resta és fum". Si finalment es passa a quinquennis, "hi haurà enrenou", ha alertat.

Disconformitat amb la llei d'exercici de professions titulades

En un altre ordre de coses, el sindicat de l'ensenyament també té dubtes pel que fa a les modificacions a la Llei d'exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals, aprovada en consell de ministres a finals d'agost i ara a tràmit parlamentari. L'objectiu dels canvis és que les persones que, tot i no tenir una titulació acadèmica, sí que tenen una titulació o habilitació professional que els permet exercir la seva activitat professional dins d''Europa, puguin estar igualment acreditades per exercir el seu lloc de treball.

Segons el SEP, la intenció és bona, però la decisió final sobre la persona que no té una titulació acadèmica l'acaba tenint el ministeri. És a dir, "si mires la llei, sembla que el ministre pot decidir si tinc la titulació per exercir aquesta tasca, encara que no la tingui". I això és un risc, perquè "s'obre la porta" a certificar tot tipus de formacions. En aquest aspecte, Garcia recorda que "hi ha cursos i cursets on pagant sant Pere canta". I que la decisió sigui arbitrària, "fa por", ha opinat.

Al seu parer, era més segur com estava establert fins ara, on només es podien convalidar titulacions avalades pel país d'origen.

Jover posa en entredit la possible mobilització

Qüestionat per aquest afer, el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha reiterat i recordat que els professors estan regulats per la llei del cos d'educació i aquesta es va consensuar de manera àmplia entre el ministeri i el mateix SEP. "Els dos vam cedir respecte als nostres plantejaments inicials", ha destacat. El titular d'Educació també ha puntualitzat que no li constaven les intencions del SEP de mobilitzar-se contra la llei de la Funció Pública, a la vegada que ha tornat a recordar que el text legal que els hi és d'aplicació és la llei del cos d'educació.

stats