Societat 07/03/2023

El servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere tanca el 2022 amb xifres similars al 2021 i superant els 300 casos

166 són casos nous, 84 de prevalença i 74 de retorn

M. F. (ANA)
2 min
La cap de l'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, i la ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, el 25-N, amb la imatge de la campanya que es va fer coincidint amb el Dia internacional contra la violència envers les dones.

Andorra la VellaEl servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere (SAVVG) va tancar l'any 2022 havent atès un total de 324 casos, un menys que l'any anterior. Entrant al detall, cal destacar que 166 són casos nous, 84 de prevalença i 74 de retorn. Cal especificar que els casos nous són aquells que arriben al servei per primera vegada en aquell any concret. Els de prevalença són els que es venien atenent de l'any anterior i en els quals es continua intervenint durant l'any en curs i els retorns són casos que en anys anteriors s'havien atès al servei, però que ja estaven tancats (el tancament pot ser per diversos motius) i que han retornat al servei. Cal recordar que el 2021 dels 325 casos atesos, 144 van ser nous, 110 de prevalença i 71 van ser retorns. Amb la qual cosa, les dades mostren que el 2023 va registrar més casos nous que el 2021.

Tal com va esmentar la cap de l'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, el 25 de novembre, amb motiu del Dia internacional contra la violència envers les dones, l'augment de casos nous pot venir perquè hi ha una major detecció i això fa que n'estiguin "aflorant" més. A més a més, va destacar que el servei és cada vegada més conegut i això també potencia aquest increment.

Quan es van facilitar les dades al novembre es va posar en relleu que en tots els casos s'havia donat maltractament psicològic i que, en segon lloc, hi havia el físic. En tercera posició ja es trobava el maltractament social i econòmic. Porras va subratllar que el que més costa de detectar és el maltractament sexual, ja que continua sent un tabú i a les dones se'ls fa difícil identificar que l'han patit. Per franges d'edat, els casos més habituals es donaven entre dones de 40 a 51 anys i en segona posició estaven les que tenien entre 28 i 39 anys. En tercera posició estaven les joves d'entre 18 a 27 anys.

Pel que fa al canal d'entrada al servei, es va subratllar que la pròpia iniciativa va "guanyant pes" la qual cosa feia defensar a les responsables que el servei està ja totalment consolidat.

stats