Societat 21/11/2019

El servei del Funibus, adjudicat a la Cooperativa interurbana per 486.000 euros

El consell de comú també ha aprovat el concurs per a la construcció d'un aparcament horitzontal a la part baixa del poble d'Encamp

T. Navarro
4 min
Sessió de consell de comú celebrada aquest dijous. / T. N. (ANA)

EncampDes d'aquesta temporada d'hivern i durant els pròxims quatre anys l'empresa Cooperativa Interurbana serà l'encarregada del servei de Funibus que opera des del poble d'Encamp fins al Funicamp. Així s'ha aprovat per majoria durant la sessió de consell de comú d'Encamp d'aquest dijous, després d'haver fet un concurs públic i haver rebut les propostes de les empreses que s'hi van presentar. El cost per al comú del servei serà de 486.000 euros, que es repartiran en 120.000 euros per temporada.

També s’han aprovat per majoria l’ordinació comunal per a la creació d’una mútua d’empleats del comú d’Encamp, així com el seu reglament intern. Una proposta votada per les mateixes persones treballadores el passat 11 de setembre i que té l’objectiu de redirigir el dèficit que acumula l’organisme. “Si són capaços de reconduir-lo”, ha dit el cònsol major, Jordi Torres, “la mútua té una llarga durada al comú d’Encamp”. En canvi, Torres ha assenyalat que “si el dèficit va creixent i, com passa fins ara, és el mateix comú el que ha d’estar fent de banc a la mútua, probablement el recorregut sigui més limitat”, ha afegit.

Nou aparcament

La sessió de consell de comú ha establert un concurs públic per a la construcció d'un aparcament horitzontal a la part baixa d'Encamp, al carrer de la Vena. Una demanda del veïnat a causa dels problemes d'aparcament de la zona i que la corporació preveu "deixar-ho el més lligat possible de cara a la propera legislatura", ha explicat el cònsol. Lligat a això, el consell ha aprovat uns abonaments destinats a entitats esportives per reduir el preu dels aparcaments comunals. Als aparcaments del Complex, del Funicamp i de Prada de Moles gaudiran d'un 50% de descompte, mentre que als aparcaments de barrera podran demanar uns abonaments especials i limitats per reservar places. En cas que es completi l'aforament, es crearà una llista d'espera.

Així mateix, el comú encampadà ha aprovat les subvencions dedicades a les entitats esportives amb un cost de 346.000 euros. D’aquests, el 42% s’adjudicarà de manera directa, mentre que el 58% restant correspon al lloguer de les sales i d’altres equipaments comunals. En la mateixa línia, el cònsol ha anunciat que el comú es troba en converses amb el Club de Natació de Sant Andreu per establir un conveni, després que aquest hagi fet una estada esportiva al Complex esportiu del Pas de la Casa en els darrers mesos.

Saetde

El comú d'Encamp compta amb sis representants dins del consell d'administració de Saetde. Les persones escollides canvien periòdicament i, a finals del 2019, el consell de comú ha hagut d'escollir a tres nous representants. Per part de la majoria s'ha escollit a Olga Alves i a David Mas. "Una d'elles porta quatre anys al consell i l'altre és novell, però creiem que té capacitats per fer-ho bé", ha afirmat el cònsol major.

L'escollida per part de PS + Independents ha estat Elisabet Pirot, una de les persones que formava part de la llista socialdemòcrata per a les eleccions comunals del 2015. "Ens hauria agradat ajornar el nomenament per a la propera legislatura", ha manifestat el conseller Pere Marsenyach, "però se celebra el consell d'administració de Saetde i s'havien de nomenar els càrrecs". "Els temps els acorden els accionistes", ha afegit Torres, "i la junta es fa a finals d'any, per la qual cosa sempre ens ho hem trobat així".

Pla de dinamització

Continuant amb les bases establertes en el pla de dinamització de la parròquia d'Encamp, el consell de comú ha aprovat l'ordinació que regula els rètols, tendals i vinils de comerços i activitats empresarials. Un text que busca "harmonitzar i donar sentit als nuclis de població" i, a la vegada, donar una imatge "més endreçada" de la vila, com ha explicat Torres. Posa l'accent en la mida, la lluminositat, els colors o l'hora en què poden estar engegats.

Així mateix, s'ha adjudicat per 70.000 euros un castell multijoc al parc del Notari. Una zona on també s'hi instal·laran alguns dels jocs que actualment es troben al Prat Gran i que, degut a l'acord amb els propietaris del terreny, el comú haurà de desallotjar.

D'altra banda, el conseller d'Administració, Reactivació Econòmica i Finances, Jordi Rogel, ha informat la resta de consellers encampadans de la situació dels comptes, que se situen a 14 milions d'endeutament, és a dir el 53%, per sota del que marca la llei de finances comunals. El dèficit, a finals del mes de setembre, se situava en els 1,8 milions d'euros negatius, a l'espera d'incorporar 1,3 milions d'euros corresponents al cànon i als dividends de SAETDE.

Vall del Madriu

Un consell de comú on també s'han aprovat els acords adoptats per la comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror. La consellera de L'A + Independents, Maribel Lafoz, ha posat sobre la taula el fet que durant els darrers vuit anys únicament s'hagin dut a terme actuacions associades al funcionament de la comissió i partides pressupostàries, sense establir quin és l'objectiu d'aquesta. "No voldria que la vall morís d'èxit", ha declarat en la roda de premsa posterior, apostant per accions més conservadores en "tots els àmbits". "La conservació està molt bé però potser una divulgació extraordinària no sé si seria compatible amb una conservació deguda", ha afegit.

Per la seva part, Torres ha afirmat que, un cop aprovats els documents necessaris i l'organisme s'ha dotat amb tots elements, ara és el moment "per fer la feina". Ha recordat que en els darrers vuit anys els quatre comuns involucrats han passat de destinar 15.000 euros a posar-hi 40.000 i que, "quan tot estigui acabat, potser es plantejarà invertir més diners en publicitat". Ha recordat que, gràcies als comptadors instal·lats al terreny, se sap que la vall està al 30% de la capacitat que pot absorbir i que, de cara a la pròxima legislatura comunal, es començarà a treballar en el projecte de restauració de la farga, situada prop de Ràmio. Iniciativa duta a terme amb la col·laboració dels departaments d'Agricultura i de Patrimoni Cultural amb un termini de tres anys i que comptarà amb un pressupost de 300.000 euros.

stats