Societat 16/09/2019

Silvestre recusa el fiscal general del cas BPA

Tant ell com la resta d'advocats de la defensa han demanat que es retirin les proves procedents dels casos espanyols Petrov i Emperador

T. Navarro
3 min
Els advocas defensors en la causa BPA Josep A. Silvestre (dreta) i Antoni Riestra (esquerra) en la roda de premsa on s'ha anunciat la recusació d'Alfons Alberca. / T. N.

Andorra la VellaL'advocat Joan A. Silvestre entén que el fiscal general del cas BPA, Alfons Alberca, hauria d'abstenir-se de la causa en tant que és cunyat de la secretària general del Govern, Ester Fenoll i, per tant, existeix "una relació amb una de les parts". Per això ha presentat al Consell Superior de la Justícia (CSJ) un escrit de recusació contra Alberca, ja que "les causes d'abstenció o recusació s'apliquen també a la Fiscalia". El recurs presentat per l'advocat de la defensa no és apel·lable, i "tampoc esperem que ens doni la raó", ha reconegut; per aquest motiu ha avançat que, en cas que el fiscal general continuï a la causa, "ja estudiarem quines altres accions fem". Silvestre, que ha argumentat que no ha presentat abans el recurs ja que "no tenim el sumari de la causa BPA" ni ha rebut cap escrit signat per Alberca, creu que "hauria d'haver-se abstingut i, en tot cas, passar el testimoni a un altre fiscal".

Tot això en el que Silvestre ha definit com un "judici polític" on el Govern és part del procediment "per totes bandes". Es troba representat pel fiscal general, ha dit, ja que "el nomena el CSJ, que a la vegada és triat per organismes polítics". També per un advocat particular i, ara, ha afegit, com a actor social, en ser el cap de Govern un dels possibles hereus de Melània Zamora. L'advocat defensa la seva actuació perquè "els organismes internacionals vegin com es fan les coses a Andorra". La presència d'Alberca a la sala de Prada Casadet habilitada pel judici ha estat el motiu pel qual Silvestre ha abandonat el judici minuts després del seu inici, en una actuació per la qual ha demanat disculpes al Tribunal de Corts i ha fet pública en la roda de premsa que ha convocat el despatx d'advocats aquest dilluns, hores després de la suspensió del judici pel cas BPA.

Escoltes il·legals

L'advocat ha denunciat públicament que les escoltes de dos dels seus clients, Pablo Laplana i Javier Campos, encara continuen en mans dels advocats, la Fiscalia i tercers. Per això ha iniciat un requeriment per demanar a totes les parts que retornin "immediatament" els àudios, però també tota la documentació relacionada amb ells, i es procedeixi a la seva destrucció. En cas que no es faci, ha alertat, s'estaria cometent un delicte i, per tant, "prendríem accions legals, siguin quines siguin". Segons ha explicat, la llei contempla que "les escoltes neixen i moren en la causa on han estat interceptades", que en el cas dels defensats per Silvestre és el cas Petrov, procediment del qual van ser absolts.

La demanda compta amb el suport de la resta d'advocats de la defensa, que al seu torn van demanar al Tribunal de Corts la nul·litat de tota la documentació de les causes Petrov i Emperador que s'han incorporat al judici andorrà. Segons ha explicat l'advocat Antoni Riestra, consideren que són "proves il·lícites" que vulneren el dret a la intimitat dels seus defensats. La demanda, que s'havia de tractar durant les qüestions prèvies del judici, no s'ha pogut exposar a causa de la suspensió del judici oral. Riestra ha recordat que "no existeix cobertura legal a Andorra per tal de poder traslladar intercepcions telefòniques d'una causa estrangera a una causa andorrana" perquè, en primer lloc, no existeix una llei que ho empari i, segon, tampoc existeix un judici de proporcionalitat que defineixi si "els drets a la intimitat i de secret de les comunicacions que es van sacrificar a la causa espanyola" poden sacrificar-se també a la causa BPA.

stats