Societat 01/12/2020

Sis casos nous d'infecció de VIH a Andorra durant el 2019

El 82,65% dels casos corresponen a homes i el principal factor de risc de contagi continuen sent les conductes sexuals de risc

Ana
1 min
Dia Mundial de la Lluita contra el SIDA / EFE

Andorra la VellaSalut ha constatat sis casos nous d'infecció de VIH a Andorra durant el 2019, el que suposa una taxa d'incidència de 7,41 per cada 100.000 habitants. Les autoritats sanitàries han fet pública la xifra coincidint amb el Dia mundial de la Sida, que enguany porta per lema 'Solidaritat mundial. Responsabilitat compartida'. La jornada se celebra mundialment des de 1988 per conscienciar sobre els efectes de la malaltia i evitar-ne la propagació.

Al Principat, des que es va iniciar el registre de casos, se n'han detectat 98. El 82,65% dels casos corresponen a homes i el principal factor de risc de contagi continuen sent les conductes sexuals de risc, és a dir, sense protecció. A Andorra el tractament de VIH és finançat al 100% i, per tant, és gratuït per a totes les persones afectades. A través d'un comunicat, el ministeri de Salut recorda que des de l'any passat tots els Centres d'Atenció Primària del país ofereixen tests ràpids de detecció de la malaltia gratuïts i confidencials, ja que una detecció precoç de la infecció permet accedir al tractament adequat per millorar la qualitat de vida i prendre mesures per evitar-ne la propagació. Durant el 2019 es van realitzar 21 d'aquests tests ràpids, tots ells amb resultats negatius. Així, amb l'objectiu de facilitar l'accés a la informació al voltant de la malaltia i dels diferents aspectes relacionats amb la salut sexual, els serveis d'informació oferts per la Consulta Jove també són accessibles i gratuïts per a tota la població.

Xifres a nivell europeu

Durant el 2019 s'han notificat 136.449 nous casos de VIH a la regió europea de l'OMS, el que representa una taxa d'incidència de 15,6 per 100.000 habitants. Els mecanismes de transmissió més prevalents són les pràctiques sexuals i l'ús de drogues injectades.

stats