Societat 17/07/2018

El Sitca demana que els progenitors puguin estar amb els fills durant el primer any de vida

El sindicat ha tramès a la corporació d'Andorra la Vella la necessitat de modificar el programa de maternitat per facilitar la relació amb el nounat

M. M.
2 min
La presidenta del Sitca, Emi Matarrodona, amb les dues noves incoporacions a l'executiva, Teresa Albarado i Laura Fabregat. / M. M.

Andorra la VellaEl Sindicat de Treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca) ha proposat al govern comunal que els funcionaris de l'administració de la capital puguin decidir reduir la jornada laboral, amb l'objectiu de facilitar el vincle amb l'infant. La modificació del programa de maternitat, que té l'aval per escrit d'Unicef, consistiria en què un cop passats els mesos de baixa ja reglats per llei i pel reglament intern de la corporació comunal, el pare o la mare que treballin al comú puguin decidir reduir-se la jornada laboral per poder passar més temps amb el nounat fins que aquest tingui un any de vida.

La proposta apunta que l'empleat pugui treballar un mínim de dues hores diàries i un màxim de sis, deixant de cobrar la part que no treballi. “Socialment hem d'anar avançant en aquesta direcció”, ha defensat la presidenta del Sitca, Emi Matarrodona. La iniciativa recull que la reducció de la jornada es pot allargar fins al primer any de vida de l'infant, però el treballador pot decidir reincorpor-se abans a la feina o fer-ho de manera progressiva augmentant les hores productives. En cas que els dos progenitors treballin a la corporació, només un podria demanar-ho.

Aquesta és la principal proposta que el sindicat ha posat sobre la taula durant al reunió mantinguda amb la cònsol major, Conxita Marsol. Segons ha exposat Matarrodona, la corporació veu amb bons ulls la modificació del programa de maternitat i, en cas que finalment s'accepti, preveu que les mesures no tardin gaires mesos en fer-se efectives. La presidenta sindical també ha avançat que es continua treballant amb la proposta de prejubilacions, però que serà a partir d'aquesta tardor quan començaran les reclamacions i reivindicacions. “Tornarem amb ganes de fer feina i avançar per beneficiar a tots els treballadors”.

Pendents de la resolució del GAdA

Un altra tema pendent i que focalitza la major part dels esforços del sindicat és el complement salarial de gestió de l'acompliment (GAdA). Tal com ha explicat Matarrodona, continuen pendents de la resolució del recurs que la cònsol major va presentar a l'aute de la Batllia que dona la raó al sindicat. “Estic confiada des del primer dia, hem de ser valents i optimistes i treballarem conjuntament amb la corporació”, ha dit. Pel que fa al cost econòmic total que suposaria aplicar la sentència, si finalment el Tribunal Superior (TS) avala l'aute de la Batllia, i que afectaria entre 150 i 170 treballadors, la presidenta s'ha mostrat molt cautelosa i ha dit que encara és d'hora per saber-ho amb exactitud.

Secretària i tresorera

Després de la marxa de Meritxell Pujol i Anna Bellera, tresorera i secretària de l'executiva del Sitca, entre mals entesos i picabaralles, el sindicat s'havia quedat coix. En la compareixença mantinguda aquest dimarts davant de la premsa, s'ha anunciat la incorporació de dues noves persones a l'executiva per fer-la hàbil. A partir d'ara Teresa Albarado serà la secretària i Laura Fabregat tresorera, en substitució de les dues dimissions.

stats