Societat 13/02/2019

El Sitca vol el pagament del GAdA el més aviat possible i d'un sol cop

Emi Matarrodona presenta la dimissió com a presidenta del sindicat després d'un any que qualifica com de "molt intens"

M. F.
2 min
La presidenta del Sindicat de treballadors del comú d'Andorra la Vella, Emi Matarrodona, al centre, durant la roda de premsa d'aquest dimecres. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl Sindicat de treballadors del comú d’Andorra la Vella (Sitca) considera que la corporació comunal ha de pagar en el “termini més breu possible” la part corresponent a la gestió de l’acompliment (GAdA) que han deixat de percebre des del 2009. A més, creuen que aquest pagament s’hauria de fer d’una sola vegada. D’aquesta manera, en una reunió que van mantenir dilluns amb representants comunals, des del sindicat se'ls va traslladar “el neguit” dels treballadors perquè la sentència que anul·lava l’aplicació de la rebaixa d’aquesta prima sigui executada el més aviat possible, tenint en compte que és del mes de desembre.

Tal com ha explicat la presidenta del col·lectiu, Emi Matarrodona, des de la corporació han agafat el compromís de donar resposta al Sitca abans de finals de mes. A banda que aquest pagament es faci en una o dues vegades, altra de les qüestions que està sobre la taula és la “disconformitat” que hi ha entre la corporació comunal i els treballadors quant a l’aplicació del GAdA a aquelles persones que han canviat de lloc de treball en aquests nou anys. D’aquesta manera, aquestes persones (des del Sitca no s’ha volgut concretar quantes) volen que se’ls reconeguin els drets adquirits i des de la corporació l’argument que es dona és que ja han canviat de banda en accedir a un nou lloc de treball i, per tant, no se’ls compensaria tot el que els treballadors esperarien.

Tot i que des del Sitca tenen coll avall que cobraran, el cert és que entre els treballadors hi ha un cert neguit perquè aquest pagament es faci en els terminis més breus possibles i així li han fet saber a la corporació, ja que esperen que no es dilati més en el temps tenint en compte que l'assumpte s'arrossega des del 2009. En la mateixa roda de premsa que ha servit per exposar aquest posicionament, la presidenta ha anunciat que deixa el càrrec. Ha estat a la presidència un any, ja que va agafar les regnes del sindicat el març de l’any passat, però ha justificat que ha “culminat una etapa” després d’un any “molt intens” en què ha patit molt de “desgast” en les negociacions relacionades amb el GAdA. Matarrodona ha destacat que creu que hi haurà relleu, si bé ha puntualitzat que hi ha poca implicació per part del col·lectiu. Així, ha admès que li hagués agradat que hi hagués hagut una major implicació per part dels afiliats, ja que a les reunions sempre acaben anant les mateixes persones, que a més no són gaire nombroses. “Un any pot semblar poc però ha estat molt intens”, ha justificat Matarrodona, concloent que l’experiència al capdavant del col·lectiu ha estat “molt enriquidora”.

En la trobada que van mantenir dilluns amb representants de la corporació comunal també van abordar altres qüestions. Així, pel que fa a la jubilació anticipada, es va comentar que l’estudi actuarial estarà enllestit al març. També es va tractar de les “carències” del pla de formació i des del sindicat s’espera que el que es pugui fer de cara al 2020 pugui satisfer les necessitats de tots els treballadors.

stats