Societat 18/11/2018

Sitca i comú segueixen calculant els efectes del GAdA

La comissió ha de determinar quin és l'impacte econòmic i el nombre de treballadors afectats per la rebaixa del complement salarial per l'acompliemnt laboral

Ara Andorra
2 min
La cònsol major, Conxita Marsol, i la presidenta del Sindicat de treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca), Emi Matarrodona, durant la roda de premsa. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaA l'espera que el Tribunal Superior (TS) es pronunciï respecte a l'aute que el comú va presentar arran de la sentència de la Batllia, el comú de la capital i el Sindicat de Treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca) continuen elaborant l'estudi de l'impacte econòmic que va suposar la rebaixa del complement salarial de gestió de l'acompliment (GAdA) durant el període 2008-2009. Així ho ha informat el sindicat a través d'un comunicat on també confien que la resposta del TS sigui favorable als interessos sindicals, ratificant així la sentència de la Batllia.

La comissió que està fent l'estudi està formada per dos treballadors de Recursos Humans del consistori i un membre del sindicat. Tot i que no han transcendit quantitats econòmiques definitives, segons el Sitca la forquilla a pagar podria anar dels 300 mil euros al milió i un total de 177 treballadors estarien afectats. La comissió ha de ratificar o rebutjar aquestes dades. Cal recordar que aquest conflicte es retrotrau entre 2008 i 2009 quan, per raons econòmiques, el comú de la capital va decidir aplicar un coeficient corrector d'un 10% dels punts obtinguts del GAdA a tots els treballadors. Això va significar que molts empleats no van obtenir els punts suficients com per passar de rang salarial. La sentència del TS recalcava que la reducció que es va dur a terme no es podia fer de forma generalitzada per a tots els treballadors i s'havia d'aplicar de forma individualitzada.

El comunicat fet arribar a la premsa, també es recorda que la comissió consultiva torna a estar en marxa després de temps sense funcionar. A través d'aquesta es podran tractar qüestions relatives a la millora del funcionament de l'administració i de les condicions de treball dels empleats, presentar recomanacions al comú, millorar l'eficiència administrativa o la consideració social del personal, entre d'altres.

Quan al comitè tècnic de selecció, el Sitca, després de la seva reivindicació d'assistir a la selecció dels edictes externs, tal com ja ho feia amb els edictes interns; ja ha obtingut l'acceptació de la proposta. El pla de jubilació voluntària i/o anticipada per motius mèdics en l'actualitat s'està desenvolupant conjuntament amb la corporació i, s'ha arribat a l'acord de demanar un estudi actuarial a deu anys vista. Una de les propostes que planteja el Sitca és desenvolupar un pla de formació que s'avingui amb les necessitats reals del col·lectiu de treballadors del comú, així com una proposta per relacionar-lo amb la seva avaluació i carrera professional.

stats