Societat 22/09/2020

Stop Violències anul·la la concentració proavortament de diumenge

L'entitat difondrà dos webinars amb testimonis d'activistes de Malta, Irlanda, Madrid i Catalunya

ARA Andorra
2 min

Andorra la VellaAquest 28 de setembre se celebra, com cada any, el dia internacional pel dret a l'avortament, i com és habitual, a Andorra, on aquest dret és prohibit i penat, s'organitzen actes que el reivindiquen. En aquest cas, l'associació Stop Violències ha emès un vídeo a les xarxes on la seva presidenta, Vanessa Mendoza Cortés, contextualitza el títol de les jornades i avança les accions previstes.

L'entitat vol explicar què passa al país, però també quina és la situació a l'estranger. Per això, enguany ha convidat, perquè intervinguin telemàticament, diverses persones implicades en aquesta reivindicació. De Malta i Irlanda, perquè "juntament amb Andorra són els països que més restriccions posen a l'avortament, i on el fonamentalisme religiós està més instaurat". I dues xerrades més amb activistes de Madrid i Catalunya perquè "tot i ser un dret lliure i gratuït, estan tenint molts problemes d'accessibilitat".

El webinar del dia 25 de setembre, a les 18 hores, es titula 'Fonamentalisme religiós i avortament a Europa'. La xerrada inaugural és: 'Católicas por el derecho a decidir de Madrid'. De Gibraltar: 'Gibraltarforyes'. De Malta: 'Women's rights foundation'. I d’Irlanda: Leitrim Abortion Rights Campaign. El link per seguir la xerrada és https://www.youtube.com/watch?v=pCpUJk-101k.

L’endemà, 26 de setembre, el webinar començarà a les 11h amb 'L'accès a l'avortament a Catalunya i com afecta a les dones que viuen a Andorra'. Amb l’associació Lyka de Lleida, l'Associació de drets sexuals i reproductius de Barcelona, Ca la dona i Marea Verde, també de la capital catalana, Dones Feministes del Pallars Jussà i Acció lila, de Manresa. L’enllaç per veure la xerrada: https://www.youtube.com/watch?v=hj7u5tctalA.

Diumenge, 27, l'associació volia promoure una acció al carrer, però “per responsabilitat civil”, i després de les mesures excepcionals anunciades aquest dilluns pel Govern, l’han anul·lat.

Finalment, i pel què fa al títol de les jornades, contradiu una afirmació que van fer dos testimonis en el documental emès per Tv3 el 3 de març sobre la situació de l'avortament al país, titulat 'El mirall andorrà'. Mendoza recorda que “ni a la Seu d'Urgell, ni a Manresa, ni a Lleida es pot avortar, sinó que s'ha d'anar a Barcelona, per tant, no és cert que es pugui avortar a 20 quilòmetres”.

stats