Societat 06/03/2019

Stop Violències denunciarà els àudios misògins al Carnaval d'Encamp

La comissió de festes nega que hagi participat en la gravació

Ara Andorra
2 min
Imatge de la plaça dels Arínsols d'Encamp durant la representació dels 'Contrabandistes'. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaL'associació feminista Stop Violències interposarà una denúncia policial per la via penal contra els nois que van difondre unes notes d'àudio misògines durant les festes del Carnaval d'Encamp aquest cap de setmana. "Tenim una lleu sospita", afirma la presidenta Vanessa M. Cortés, que explica que han pres aquesta decisió perquè "ens interpel·la directament" i perquè "som una associació i això que fan és il·legal a Andorra".

El conjunt d'àudios es van publicar a les xarxes socials durant el cap de setmana, i s'escolta un grup de nois dient coses com "les dones quan us caseu aneu a conjunt amb la rentadora, l'assecadora, el pal de fregar i amb tot perquè sou màquines", unes màquines "més acabades que les llevaneus d'Encamp". També denigren a les dones, quan diuen que "són més inútils que el zero en la multiplicació del pressupost de Gatzara" o definint al sexe femení com "sou dones, ah no, que no sou res".

"Vam decidir fer-ho públic perquè és ciberassetjament", ha destacat Vanessa M. Cortés, que ha explicat com les notes de veu han arribat a Stop Violències per diferents canals i persones. Aquest dimecres han publicat a les seves xarxes socials un petit tastet de tot els que els va arribar, apel·lant a la ciutadania a participar en la concentració d'aquest dimecres 8 de març a la plaça Guillermó en una situació "que ens uneix més a totes".

L'associació ja va assistir al Carnaval d'Encamp l'any passat, on van constatar la nul·la participació de les dones en la tradició, un problema "que sabem des de fa molts anys però les entitats feministes no tenim el suficient suport". La setmana passada van fer pública una fotografia de la comissió de festes en la qual no apareixia cap dona. "Necessitem canvis profunds perquè les dones diguin el que vulguin", ha afirmat Cortés, aconseguint que els Carnavals siguin segurs i els puguin gaudir tant homes com dones.

La comissió es desmarca

Per la seva banda, la comissió de festes d'Encamp nega que cap dels seus membres hagi participat "en aquest àudio ni en cap altre acte ofensiu d'aquest tipus", i afegeix que "no consentirà mai comportaments així, i condemnarà sempre qualsevol acte de violència o agressió, verbal o física en els nostres esdeveniments, envers les dones i els homes per igual".

stats